Maandag 17/01/2022

Brief

Racisme bij de NMBS? Niet alleen Saskia de Coster was er getuige van

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

Nadat schrijfster Saskia De Coster eerder vandaag liet weten dat ze klacht indient tegen de NMBS wegens een racistisch incident op de trein, kroop ook lezeres Mieke Felix in de pen. Felix was er getuige van hoe een treinbegeleidster 'jongeren met een kleurtje' uitschold en schrijft nu een open brief aan spoorbaas Jo Cornu. Morgen gaat De Morgen in print en op de plus-sectie van de website dieper in op de problematiek.

Mieke Felix

Geachte mijnheer Cornu,

mag ik een PS toevoegen aan de brief die Saskia De Coster u op zaterdag 18 oktober in De Morgen schreef?

Eén zinnetje in die brief deed immers in mijn hoofd alle alarmbellen tegelijk afgaan. Saskia De Coster citeert de conductrice die uitgeroepen zou hebben: "Van mijn trein of ik bel de politie!" Enige tijd geleden, het was nog voor uw tijd, hoorde ik op de trein van Gent naar Veurne/De Panne een conductrice ongeveer hetzelfde schreeuwen. Ze riep, om precies te zijn, in onversneden West-Vlaams: "Ut mienen trèng!"

Het begin van het conflict was mij niet geheel duidelijk. De conductrice was langsgekomen om de kaartjes te controleren en begon plots, out of the blue, te brullen tegen drie of vier jonge kerels die rustig in een coupé zaten. Hadden ze iets fout gedaan? Blijkbaar wel, volgens de conductrice achteraf, ze hadden geen geldig vervoerbewijs. Maar of dat een reden was om als een hysterische gekkin te blijven krijsen tot we het volgende station naderden?

De jongens bleven er zelf heel rustig onder. De enige (verbale) agressie kwam van de conductrice, die het uiteindelijk nodig vond om hen bij wijze van afscheidsgroet mee te geven dat "zelfs het concentratiekamp nog te goed was voor hun soort". Moet ik hier nog aan toevoegen dat die jongens een donkere huidskleur hadden?

Toen de jongens uitgestapt waren, protesteerde één dappere passagier - een oudere dame met wit haar - tegen het gedrag van de conductrice. Maar die bleef brullen dat het haar tot hiér zat (gebaar tot ver boven haar hoofd). Ik - iets minder dapper - viel de dame met het witte haar bij en probeerde de conductrice uit te leggen dat je dat soort dingen niet zegt. Ze werd nog woedender.

Diezelfde dag nog heb ik een klachtenbrief naar de NMBS gestuurd, waarin ik het gebeurde zo correct mogelijk heb beschreven. Ik voegde hier twee bedenkingen aan toe: dat hun personeelslid volgens mij niet stressbestendig genoeg was om als controleur te kunnen functioneren, maar vooral dat dergelijk racisme onder geen enkele omstandigheid getolereerd mag worden. Enkele weken later kreeg ik een beleefd briefje terug, met excuses voor de "overlast" die ik had ondervonden, de belofte dat er een onderzoek zou komen en dat ik op de hoogte zou worden gehouden.

Toen dat laatste niet gebeurde, troostte ik mijzelf met de gedachte dat er zeker nog klachten over die vrouw zouden komen en dat de NMBS wel zo verstandig zou zijn om haar over te plaatsen naar een functie waar ze minder schade zou kunnen aanrichten.

Is de furie die Saskia De Coster en haar medereizigers heeft bestookt dezelfde persoon? Ik hoop van niet, want dat zou betekenen dat men haar nog altijd inzet in een functie waar ze niet voor geschikt is en dat men haar racistische uitlatingen nog altijd voor lief neemt.

Maar als het iemand anders is, dan is dat minstens even erg. Zoals de mensen van Securail aan Saskia De Coster immers "tussen neus en lippen toegaven", wordt racisme en onbeschoft gedrag bij het personeel van de NMBS blijkbaar getolereerd.

Met beleefde groet,

Mieke Felix

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234