Maandag 27/03/2023
null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

column

Punkrockers hebben hun imago niet mee, maar er zitten ook goeie tussen

StuBru-presentator Stijn Van de Voorde loopt elke week voor de muziek uit.

Stijn Van de Voorde

Mensen vertrouwen dokters. Dat ­beseften de oprichters van dr. Pepper, dr. Oetker en dr. Vogel lang geleden ook al. Dr. Dre en Doctor P probeerden met hun artiestennaam het vertrouwen te ­winnen van alle vrouwen in de club. De ene verdient een wetenschappelijke titel na tien jaar keihard studeren, anderen eigenen die zichzelf gratis toe.

Bekende muzikanten ontvangen soms een eredoctoraat zonder enige vorm van studie. Gewoon enkele hits scoren, tijdig opdagen voor de ­ceremonie en de lokale universiteit wat pers­aandacht ­bezorgen volstaat. Puff Daddy gaf in 2014 een vreemde speech aan de Howard University en even later mocht hij zichzelf Dr. Diddy noemen. Hetzelfde gebeurde met Kanye West (Chicago State University), Bono (University of Pennsylvania) en Jon Bon Jovi (Rutgers University-Camden). Geen van hen werkte ooit met succes een echte universitaire studie af, als we de universiteit van het leven even niet ­meerekenen.

The Offspring-frontman Dexter Holland mag zich naast zanger ook doctor in de moleculaire biologie noemen. Beeld Retna/Photoshot
The Offspring-frontman Dexter Holland mag zich naast zanger ook doctor in de moleculaire biologie noemen.Beeld Retna/Photoshot

The Offspring behoort tot het selecte groepje punkbands met een échte academische opleiding. Zanger Dexter Holland schoof zijn studie moleculaire biologie in de jaren 90 even opzij, omdat ze moeilijk te combineren viel met een druk punkrock­bestaan. Eencellige schimmels en andere micro-organismen verdienen onze onverdeelde aandacht. Tien jaar geleden pikte hij de draad weer op. Met succes: vorig jaar kwam er een officiële PhD voor zijn naam.

De tweede drummer van The Offspring koos sneller voor de wetenschap. James Lilja speelde mee op de debuut­single van de band, maar in 1987 gooide hij zijn drum­stokken in de open haard. Gynaecoloog word je niet zomaar. Jaren later opende dr. James Lilja – als oncologische gynaecoloog – succesvol een praktijk in de San Francisco Bay Area. Vorige week verscheen hij voor de rechtbank na een (volgens een patiënt) minder profes­sionele medische ingreep. Vermeende medische fouten zijn big business in de Verenigde Staten. Op de eerste dag van het proces werd een van de juryleden onwel. Dr Lilja schoot hem te hulp. Met behulp van een defibrillator herstelde hij de onregelmatige hart­slag van de man, nog voor de ziekenwagen ­arriveerde. Een jury die de beklaagde net een heldendaad zag verrichten, kan geen objectief oordeel meer vellen over een andere zaak. De rechtszaak werd uitgesteld tot afgelopen dinsdag.

Punkrockers hebben hun imago niet altijd mee. Dat danken ze aan bepaalde figuren uit de jaren 70 die zich om de verkeerde redenen carnavalesk en ­marginaal gedroegen. Toch geldt voor punk­rockers dezelfde regel als voor parkeer­wachters, sport­journalisten en priesters: er zitten toch een paar goeie tussen. Punkers met een gekleurde hanenkam en een veilig­heids­speld door de neus zie je enkel nog in herhalingen van F.C. De Kampioenen. De echte punks van tegenwoordig hebben normale jobs en ze lijken op ons.

Bad Religion-frontman Greg Graffin doceert enkele maanden per jaar paleontologie aan de Amerikaanse universiteit UCLA. Wie ooit eens drie jaar tijd te veel heeft, kan zich verdiepen in zijn doctoraat Evolution, Monism, Atheism, and the Naturalist World­view: Perspectives from Evolutionary Biology. Het ­nummer ‘Milo Goes to College’ (1982) van de invloed­rijke punkrock­band The Descendents gaat letterlijk over de ­academische studies van zanger Milo Aukerman. Zijn postdoctoraat maakte indruk in de biochemische wereld, maar ook bij de rest van de band. Zijn bandgenoten respecteerden zijn specifieke interesse. Tijdens drukke blok- en examen­periodes werd er niet gerepeteerd.

Hardcore­punk en gevorderde wetenschappen gaan tegenwoordig hand in hand. Beide disciplines stralen een zekere ontoegankelijkheid uit naar het brede publiek, maar mits enige moeite begrijpen we de essentie. De ene bereikt zijn doel met een Epiphone Les Paul Special II, de andere met een Bresser Junior Biorit-microscoop.

Een betere wereld komt niet zomaar in onze schoot gerold.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234