Zaterdag 16/10/2021
Vincent Byloo. Beeld DM
Vincent Byloo.Beeld DM

ColumnVincent Byloo

Puberende puistenkoppen inwijden in de geheimen van fysica, scheikunde en algebra: de horror

Partners in crime en in de liefde. Vincent Byloo maakt radio, Elke Neuville tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap: de ene week zij, de andere week hij.

En toen moesten we plots ‘nieuwe leerstof aanbrengen’. Ben Weyts deelde het mee alsof het om zonnecrème ging. Gewoon: beetje aanbrengen. Zachtjes inmasseren. Niet meer dan twee uur per week.

Hoezo? Wist die pennenlikker dan niet wat er zich buiten de muren van zijn ministerie afspeelt? Dat wij, ouders, al weken met wankel evenwicht een stuk of wat schoteltjes omhoog proberen te houden? Telewerken, videovergaderen, hongerige monden voeden, elfendertig vaatwassen in- en weer uitladen, en tussendoor ook nog eens herhalingstaken superviseren. Wij, de bordendraaiers van Circus Corona, wij moesten er ineens ook nog het bordje ‘preteaching’ bijnemen. Aanloopleren, in schoon Nederlands.

Bon, wij komen er met twee kleuters en een achtjarige nog goed van af. Kopvoeters knutselen met wc-rollen: dat lukt nog net, als je er in de leeggeroofde supermarkt een paar op de kop kunt tikken tenminste. Maaltafels drillen en breuken optellen: daarvoor moet vaderlief toch al eens spieken op het verbeterblad. Maar wat gezongen, zo flitste het deze week door mijn hoofd, met tieners in huis? Wat als je je puberende puistenkoppen moet inwijden in de geheimen van fysica, scheikunde en algebra? Kennis die je 20 jaar geleden hebt opgedaan, of in het slechtste geval zelfs helemaal nooit.

De horror.

Ik zag me in koortsige toekomstdromen al vooruitgekatapulteerd naar de middelbareschooltijd van mijn bloedjes, en gelijk weer teruggekatapulteerd naar de mijne. Logaritmes, functies en integralen dansten treiterig voor mijn geestesoog, in het volle besef dat ik die trauma’s ooit aan mijn kinderen zou moeten doorgeven. Daar had ik nooit eerder, of toch niet in extenso, bij stilgestaan.

null Beeld Getty Images/Image Source
Beeld Getty Images/Image Source

Ik kan het nu wel opbiechten, de feiten zijn toch verjaard: ik heb mijn humanioradiploma te danken aan een clandestien ruilhandeltje met mijn vriend N. Hij suckte in talen, ik in exacte wetenschappen. Voor geen van beiden een cadeau als je Latijn-Wiskunde volgt. En dus gooiden we het op een akkoordje. We leerden elkaars handschrift imiteren en verdeelden onze examens. Dreigden zijn cijfers voor Nederlands, Frans of Engels op het einde van het trimester in het rood te duiken en had ik voor de mijne genoeg reserve opgebouwd, dan vulde ik voor die vakken zijn examens in en hij de mijne. Doken mijn cijfers voor wiskunde, chemie of fysica in het rood en konden zijn gemiddelden wel een buis incasseren, dan ruilden we ook die examens. De bluts met de buil.

Mondelinge taalexamens vormden uiteraard een extra uitdaging. Maar ook daar was ons bondgenootschap tegen opgewassen. Had N. weer geen enkel boek van de verplichte leeslijst afgewerkt, dan vatte ik ze voor hem samen. En om het ons nóg makkelijker te maken, vulden we als keuzeboek gewoon onze favoriete film in op de leeslijst. Ik had het script ooit in boekvorm meegegrist uit De Slegte, en die ouwe loebas van Engels had ’m waarschijnlijk toch nooit gezien. Long story short: N. heeft zijn humanioradiploma behaald door Pulp Fiction na te vertellen. ‘Nog nooit van Quentin Tarantino gehoord, meneer Wouters? Zeker eens checken. Echt een literaire belofte!’

Het zal wel niet pedagogisch verantwoord zijn om mijn kinderen een soortgelijk bondgenootschap aan te raden, zeker? Gelukkig heb ik in mijn vriendenkring een wiskundeleraar rondlopen. Ik geloof dat ik die functies en integralen maar eens functioneel en integraal aan hem uitbesteed. Volgens Ben Weyts heeft hij toch tijd te veel.

Vincent Byloo

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234