Donderdag 06/08/2020

Standpunt

Praktijken bij Jehova’s getuigen verschillen weinig van doofpot die katholieke kerk hanteerde

Beeld KOS

Cathy Galle is journalist bij De Morgen.

Het waren schrijnende getuigenissen, bij het IACSSO, het officieel adviescentrum voor sektes in ons land. Een aantal Jehova’s getuigen vertelden er hoe ze seksueel geweld hebben ondergaan binnen hun geloofsgemeenschap. Na hun getuigenis waren ze zo van de kaart dat ze niet meer in staat waren om nog naar huis te rijden.

In ons land zijn er een goeie 25.000 Jehova’s. Wereldwijd zijn ze met 8,2 miljoen. Het IACSSO heeft het over ‘verschillende’ slachtoffers. Voor het adviescentrum alvast genoeg om een
 parlementaire onderzoekscommissie naar de kwestie te vragen. Een commissie dus, zoals ook het geval was voor misbruik binnen de katholieke kerk.

De gelijkenissen zijn dan ook opvallend. Slachtoffers worden in de meeste gevallen aan hun lot overgelaten. Dossiers worden intern afgehandeld. Daders uit de wind gezet en verder gebeurt er weinig om ervoor te zorgen dat ze niet nog eens in de fout gaan. Praktijken die weinig verschillen van de doofpot die de katholieke kerk vele decennia heeft gehanteerd.

Naar binnen

Komt nog bij dat het hier over een sekte gaat, die per definitie heel sterk naar binnen is gericht. Jehova’s getuigen geloven dat alle niet-leden zullen worden vernietigd bij het nakende eindoordeel. Dus wordt de sociale omgang van andersgelovigen beperkt. Behalve dan om te ‘prediken’, van deur tot deur gaan om mensen te overtuigen. Maar als je daar buiten niemand kent, is het nog een pak moeilijker om met je verhaal naar buiten te komen.

Volgens het IACSSO is een parlementair onderzoek absoluut nodig. Omdat de getuigen die bij hen kwamen aankloppen maar het topje van de ijsberg zijn. En omdat ze hopen dat zo’n initiatief, net als bij de commissie naar de katholieke kerk, andere slachtoffers moed zal geven om een klacht te formuleren. Want een slachtoffer van seksueel misbruik is een slachtoffer van seksueel misbruik. Sektelid of niet.

Full force

In Nederland is dat gelukt. Bij de stichting Reclaimed Voices kwamen in minder dan een jaar tijd 286 getuigenissen binnen over seksueel misbruik bij getuigen van Jehova. De Tweede Kamer stemde in met een parlementair onderzoek en ondertussen loopt ook een gerechtelijk onderzoek, waarbij al invallen gebeurd zijn in kerken van de gemeenschap, de zogenaamde Koninkrijkszalen.

De bal ligt nu in het kamp van ons parlement. Dat nog altijd aan het bekomen is van een felle regeringscrisis. Dat de afgelopen dagen benadrukte dat het niet ontbonden werd en dus nog altijd in full force kan werken. Het parlement kan nog heel belangrijke dingen doen, klonk het. Benieuwd of het dit belangrijk genoeg vindt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234