Zondag 14/08/2022

Opinie

Popcorn Time is levensbedreigend voor de filmsector

"Er is de normvervaging die is ontstaan door het feit dat overtreders niet vervolgd worden", zegt Alexander Vandeputte.Beeld rv

Alexander Vandeputte is co-CEO van Lumière Publishing, an all rights Benelux distributor.

Alexander Vandeputte

Het is met stijgende verbazing dat ik jullie stukje over de illegale streamingsite Popcorn Time las via demorgen.be. Of liever: met toenemende irritatie en uiteindelijk grote verontwaardiging.
Als mede-zaakvoerder van een bedrijf dat in België en Nederland films en tv-series produceert en distribueert, voel ik mij uiteraard rechtstreeks aangesproken door dit artikel. Niet alleen omdat De Morgen volgens mij hier zijn lezers een handleiding tot diefstal aanreikt, maar eigenlijk nog meer door de smalende ondertoon van het stukje. De auteur kan duidelijk zijn enthousiasme voor het "vernieuwde en verbeterde" Popcorn Time niet onder stoelen of banken steken. Want: het al riante aanbod zal straks nog groter worden, kondigt hij aan met de trots van een supermarktuitbater die zopas een nieuwe vestiging opende, en - tromgeroffel! - het wordt nog moeilijker om als gebruiker gesnapt te worden. Het artikel eindigt met de mededeling dat het vernieuwde Popcorn Time beschikbaar is vanaf 4 februari, alsof het hier de legitieme release van een nieuw boek of een nieuwe dvd betrof.

Pardon? We spreken hier wel degelijk over diefstal op grote schaal. Ja, het stukje meldt braafjes dat het gebruik van Popcorn Time eigenlijk illegaal is, maar door tegelijk de gedupeerden (distributeurs, producenten, talent, technici) vrolijk een "anti-piraterijclub" te noemen, lijkt het wel alsof wij een fout lobbygroepje zijn in een debat waarin illegale belangen blijkbaar evenveel wegen. Beste mensen, dit gaat over criminele feiten, dit kan geen debat zijn.

Enkele uren later wordt het stuk gelukkig gewijzigd en genuanceerd met het standpunt van de Belgian Entertainment Association (BEA). De al te gratuite verwijzing naar de releasedatum gaat er af en BEA meldt dat het blokkeren van Popcorn Time een uitgelezen moment kan zijn om de consument warm te maken voor het legale online aanbod. Maar BEA waarschuwt ook dat het gebruik van Popcorn Time een veiligheidsrisico inhoudt: het maakt je harde schijf kwetsbaar tegenover derden. Met andere woorden: het is schadelijk voor je computer. Dat klopt, maar het is helaas zo een beetje als zeggen: pas op dat je je niet bezeert terwijl je steelt.

Deze terughoudendheid om de consument zelf te viseren raakt volgens mij al snel achterhaald, want wordt ingehaald door de grootschaligheid van het illegale downloaden en de economische impact ervan. Waar spreken we over? Wel: Shaun the Sheep - the Movie is intussen 164.000 keer illegaal gedownload in België en Nederland. The Bridge 3, uit op dvd en blu-ray sinds december 2015: 400 illegale downloads per dag, nu dus reeds 30.000 illegale downloads.

Dit is geen gerommel in de marge meer. Dit is levensbedreigend voor heel de sector.

Deze cijfers maken de veel gehoorde argumenten van de piraten nog ridiculer dan ze al waren. Opmerkingen zoals: "tja, we kunnen niet anders dan illegaal downloaden want het is legaal niet beschikbaar" of "we wisten niet dat het illegaal was." Zowel Shaun als The Bridge 3 werden het meest gepirateerd, net terwijl ze ook overal gemakkelijk beschikbaar waren: in de bioscoop, op dvd, op VOD, noem maar op.

Vreemd toch: we kopen massaal schoenen online, boeken onze reis online en bestellen concerttickets online, maar we hadden niet in de gaten dat de serie die we helemaal gratis konden kijken illegaal aangeboden werd.
Studies tonen inmiddels zonneklaar aan dat de toename van legale alternatieven niet bepaald zorgt voor een daling van illegaal streamen en downloaden. Meer dan 50 procent van alle downloads in België is illegaal (iMinds DigiMeter 2015). De online piraterij is dus groter dan alle legale initiatieven bij elkaar!

Niet alleen zijn de interfaces van die illegale platformen zeer gebruiksvriendelijk geworden, er is ook de normvervaging die is ontstaan door het feit dat overtreders niet vervolgd worden. De overheid verbergt zich achter het argument dat de huidige wetgeving volstaat, en zegt dat de sector het maar zelf moet oplossen. De bestaande strafrechtelijke onderzoeken beperken zich tot het blokkeren van de meest in het oog springende sites, waarna diverse media vervolgens uitvoerig uit de doeken doen hoe je die beperkingen kan omzeilen en waarop je dan zoal moet letten. Op 21 februari vorig jaar werd Popcorn Time in De Morgen zelfs omschreven als een weliswaar "illegaal", maar "gratis alternatief voor Netflix". Sinds wanneer is diefstal een "gratis alternatief"?

Het is een beetje zoals een snelheidsbeperking opleggen, maar tegen de automobilisten zeggen dat we hun nummerplaat niet zullen opvragen vanwege hun recht op privacy, en hen dus ook niet zullen beboeten. Maar als je te snel blijft rijden, dan gaan we misschien wel de snelweg afsluiten en bovendien is overdreven snelheid slecht voor je wagen. Te gek voor woorden dus.

Conclusie: we zullen er in de toekomst wel toe gedwongen worden de consument zelf aan te pakken. En helaas voor de tegenstanders daarvan toont het Duitse voorbeeld dat dit wel degelijk effect heeft. Het identificeren en beboeten van illegale uploaders van torrents heeft er in Duitsland toe geleid dat de piraterij er tot een minimum is teruggebracht, en het heeft de Duitse wetgever ertoe gedwongen de nodige wetswijzigingen door te voeren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234