Donderdag 09/02/2023

OpinieWalter Zinzen

Politieke benoemingen: triomf van de democratie?

null Beeld rv
Beeld rv

Journalist Walter Zinzen overschouwt de politieke actualiteit. Hij doet dat afwisselend met oud-journalist en -politicus Siegfried Bracke en journalist Alain Gerlache.

Walter Zinzen

Je gelooft je ogen niet als je ’t leest, maar het staat er echt, op de webstek van de N-VA: “Het is logisch dat de politiek vertegenwoordigd is in de raden van bestuur van overheidsbedrijven. In de rvb zitten nu eenmaal vertegenwoordigers van de aandeelhouder en dat is in dit geval de overheid (en dus ook de politiek). Deze bestuurders zijn aangeduid door de regering en dus onrechtstreeks door de kiezers.”

Kamerfractieleider Peter De Roover mag verduidelijken wat dit betekent voor zijn partij: “Wij benoemen mensen op grond van hun competenties , zonder partijbanden als het kan. Kwaliteit is het belangrijkste criterium.”

En toen droeg de N-VA oud-Kamervoorzitter Siegfried Bracke voor als nieuwe voorzitter van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Aan de kwaliteit van onze gewaardeerde co-columnist mogen we niet twijfelen, maar dat hij geen partijbanden zou hebben wekt toch enige verbazing.

Wat is nog het verschil tussen de “anti-systeempartij” die de N-VA beweert te zijn en de andere partijen? Wie naar de benoemingssoap van de afgelopen dagen kijkt op zowel Vlaams als federaal niveau ziet er geen. Of toch: wat De Roover zegt over politieke benoemingen hoor je elders niet. Zijn de anderen oprechter of minder hypocriet?

Op het einde van de regering-Bourgeois werd de Vlaamse administratie volgepropt met N-VA-cabinetards. Aan hun competentie twijfelde niemand, eerlijk is eerlijk. Maar voor het grote publiek zijn het nobele onbekenden. Wel was hun benoeming een belangrijke stap in de politisering van de ambtenarij. Horen ambtenaren niet het algemeen belang te dienen in plaats van dat van hun partij ? Moeten zij niet met ministers van om het even welke politieke kleur kunnen samenwerken, net zoals de raden van bestuur van de overheidsbedrijven?

Kwaliteit zou niet het belangrijkste, maar het énige criterium moeten zijn . Partijaanhorigheid zou totaal geen rol mogen spelen. Anders gezegd : N-VA-ministers zouden socialisten , liberalen of – liefst – onafhankelijken moeten kunnen benoemen als dat de betere kandidaten blijken te zijn. Hoeveel politiek dakloze chefs in de Vlaamse administratie zijn er? Ze bestaan, maar talrijk zijn ze niet. Met inspraak van de kiezer heeft dat allemaal niets te maken. Hoeft ook niet . Als de administratie en de overheidsbedrijven maar goed werk leveren. Dàt zou hun bijdrage aan de democratie moeten zijn.

Beschamend gevecht

Dan rijst toch de vraag wat bijvoorbeeld gewezen spoorbaas Marc Descheemaecker zit te doen in de raad van bestuur van de NMBS. De man van het Fyra-debacle , weet u nog, de hogesnelheidstrein die hij eerst vurig verdedigde en vervolgens even vurig terugstuurde. Hij is ook nog eens voorzitter bij De Lijn en tot voor kort ook bij Brussels Airport. En politiek lenig, want overgelopen van de Open VLD naar de N-VA. En dat allemaal in dienst van de rijdende en vliegende reiziger?

Laten we ondertussen niet vergeten wat de zeven Vivaldi-partijen aan het uitvreten zijn. Daar zegt niemand dat de kwaliteit het belangrijkste criterium moet zijn. Zelfs Groen/Ecolo niet.

Groen en N-VA : beide waren ze ooit gekant tegen politieke benoemingen. En beide grabbelen ze in de benoemingston als ze de kans krijgen. De benoemingscarroussel die de zeven regeringspartijen de afgelopen dagen hebben doen draaien was een beschamend gevecht om postjes, waaraan beide milieupartijen enthousiast hun medewerking hebben verleend. Vooreerst werden ‘verdienstelijke’ oud-politici bedankt voor hun inzet. Oud-minister Stefaan De Clerck (CD&V) heeft als voorzitter van de Raad van Bestuur van Proximus de leeftijdsgrens bereikt. Hij wordt – naar verluidt – vervangen door een andere CD&V-ex-minister: Koen Geens.

Oud-minister en gewezen Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) mag dan weer blijven zitten in de Proximus-raad tot hij op zijn beurt op rust mag gaan. En oud-minister Steven Vanackere (CD&V) wordt genoemd als nieuwe vicegouverneur van de Nationale Bank. Hier speelt tenminste competentie een onmiskenbare rol: Vanackere is minister van Financiën geweest. Hoor ik iemand hoog opgeven over de telecomvaardigheden van de heren De Clerck, De Gucht en Geens?

Wel hoorde Knack minister van Verkeer Georges Gilkinet (Ecolo) antwoorden op de vraag wie de nieuwe voorzitter van de NMBS zou worden. Hij hoopte dat het een “toffe” zou zijn, niet: een “bekwame”. In totaal krijgen de groenen acht mandaten, de socialisten twaalf. Liberalen en CD&V behouden het gros van de zittende topmanagers.

Allemaal onrechtstreeks aangewezen door de kiezers, zou de N-VA zeggen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234