Zaterdag 19/10/2019
Sammy Mahdi. Beeld Bob Van Mol

Column

Politici moeten stoppen met iedere gebeurtenis te kapen

Sammy Mahdi is nationaal voorzitter van Jong CD&V en columnist bij De Morgen

Politici van over het hele ideologische spectrum, leer alsjeblieft af en toe jullie mond te houden. Mijn excuses voor het taalgebruik, maar ik doe ook maar mijn best om het niveau van de politieke elementaire beleefdheid bij te houden. En dat ligt momenteel een paar verdiepingen onder de grond. Tijdens verschillende gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben we de kans weer laten liggen om te tonen dat politici meer zijn dan ruziemakende egotrippers in een persoonlijke zoektocht naar aandacht en electorale recuperatie.

Wanneer er slachtoffers vallen, zit echt niemand te wachten op de politieke analyse van welke politieke partij, religieuze groep of hobbyclub er schuldig bevonden moet worden. Al zeker niet als die analyse luttele seconden na het voorval de socialemediaschermen komt besmeuren en er meer vraagtekens dan punten op het blad van het onderzoeksteam staan. Ik durf zelfs te geloven dat er niemand zit te wachten op een tweet van medeleven gevolgd door de vijf meest trending hashtags en met vermelding van drie invloedrijke organisaties. Als dat je beste poging was om je medeleven te betuigen, scheelt er toch wat aan je empathisch vermogen.

Wanneer een 2-jarig kind sterft, zwijg dan toch even over de verantwoordelijkheid van de ouders. Zwijg over de verantwoordelijkheid van politieke partij X, Y of Z voor de dood van een kind. En zwijg zelfs over de verantwoordelijkheid van de politie wanneer de feiten nog niet gekend zijn. Zeker als dat bedoeld was als doorzichtige indirecte sneer naar de bevoegde minister. Terwijl ouders de ondraaglijke pijn van het verlies van een kind een plaats proberen te geven en een politieagent de slaap probeert te vatten met het besef dat hij een peuter het leven heeft ontnomen, is zwijgen aangewezen. Dat heb ik de voorbije dagen proberen te doen. Door niet in te gaan op de suggestie van verschillenden om meteen na het voorval in mijn pen te kruipen. Ik was en ben er nog steeds van overtuigd dat op dat moment niemand een boodschap heeft aan mijn reactie. En evenmin aan die van vele andere politici.

Steekvlampolitiek

Net zoals niemand een boodschap had aan de vele reacties na de schietpartij in Luik. Mocht de wereld zo eenvoudig zijn als de politieke reacties die ik toen las, we hadden geen onderzoeksteams of parlementen meer nodig. We schaffen het penitentiair verlof af, we geven religie de schuld van alles en laten trollen bepalen of onze verontwaardiging meer naar Mawda of naar de slachtoffers in Luik moet gaan. Het leven zou zoveel eenvoudiger zijn. Nationaliteiten worden alleen nog maar uitgedeeld op basis van hoe de publieke opinie reageert op het overlijden van een kind of hoeveel verdiepingen je naar boven bent geklommen om een kind te redden.

Niet dat we ons geen vragen moeten stellen over radicalisering of recidivisme in gevangenissen, over terreurcellen of over mensensmokkelaars en hoe we de risico’s die mensen zonder papieren soms nemen zo goed mogelijk kunnen beperken. Maar dat kan morgen ook nog. Leer als politicus je momenten te kiezen. Terwijl de wereld stilstaat bij tragische gebeurtenissen, hebben we meer dan ooit nood aan politici die niet doordraaien en af en toe gewoon zwijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234