Donderdag 17/10/2019

Opinie

Politici, laat het Kremlin de democratie niet ondermijnen

Joe Biden. Beeld AP

Joe Biden, Anders Fogh Rasmussen e.a. roepen in aanloop naar Europese verkiezingen op tot ‘electorale integriteit’

De 350 miljoen Europeanen die in mei naar de stembus gaan zullen niet de enigen zijn die hun stem willen laten gelden. Ook buitenlandse krachten zullen hun stempel op het verkiezingsresultaat proberen te drukken, gezien de systematische pogingen – onder andere vanuit het Kremlin – om recente verkiezingen te beïnvloeden. Volgens een rapport van het Frans ministerie van Buitenlandse Zaken komt 80 procent van alle desinformatie in Europa uit Rusland. Ander onderzoek, uitgevoerd op verzoek van onze eigen Transatlantische Commissie, toont aan dat 10 tot 20 procent van alle online-conversaties door bots wordt gegenereerd.

De Europese instellingen, nationale overheden, verkiezingscommissies en inlichtingendiensten zijn deels wakker geschud, maar er is meer nodig. Er is nauwelijks tijd om nog voor de verkiezingen wettelijke maatregelen te treffen, en sommige treuzelende lidstaten vormen een zwakke schakel in de keten, wat de hele Unie kwetsbaar maakt. En overheden moeten burgerrechten respecteren, daardoor lopen de good guys altijd twee stappen achter op degenen die zulke ‘rechtstatelijke beperkingen’ niet hebben en die vrij zijn om via nieuwe technologie nepnieuws of polariserende informatie te verspreiden.

Anders Fogh Rasmussen. Beeld AFP

In de praktijk staan politieke partijen en hun kandidaten zelf aan de frontlijn van de democratie en de integriteit van verkiezingen. Helaas beseffen buitenlandse bemoeials dit ook, en dus proberen ze de boodschap van kandidaten te manipuleren, bijvoorbeeld via nieuwe technologieën of sociale media, om hun eigen agenda van onvrede en instabiliteit te versterken.

Samen een schild vormen

Het komt erop neer dat we de vergiftiging van ons democratisch proces alleen maar kunnen overwinnen als politieke partijen en kandidaten deze tactieken nadrukkelijk verwerpen om samen een schild te vormen dat het democratisch proces beschermt.

Daarom roepen wij alle democratische partijen – zowel pan-Europese als nationale – maar ook kandidaten zelf, op om zich te committeren om niets te doen dat degenen die onze democratieën proberen te ondermijnen zou ondersteunen. In het bijzonder roepen we kandidaten op om zich te verbinden tot het volgende:

geen gegevens of data te fabriceren, gebruiken of verspreiden die zijn vervalst, gefabriceerd of gestolen voor desinformatie- of propagandadoeleinden;

• de verspreiding te vermijden van gemanipuleerde audiobestanden, afbeeldingen of video’s, inclusief deep-fake video’s, die andere kandidaten nabootsen;

• het gebruik van bots die berichten verspreiden transparant te maken, en vermijden om die bots te gebruiken om tegenstanders aan te vallen – ook via derde partijen of proxies;

• actief stappen te zetten om cyberveiligheid te verbeteren, onder meer door campagnemedewerkers te trainen om aanvallen te herkennen en te voorkomen;

transparant te zijn over de bronnen van campagnefinanciering.

In Denemarken hebben de grootste partijen, in aanloop naar de nationale verkiezingen, een akkoord gesloten om elkaar te waarschuwen als ze het doelwit zijn van buitenlandse pogingen om systemen te hacken of zich te mengen in het kiesproces. Dit is een voorbeeld voor andere landen waar partijpolitiek een initiatief over alle partijgrenzen heen tot nu toe in de weg stond.

Wij, politici uit Europa en Noord-Amerika, vertegenwoordigen het hele politieke spectrum en verschillen over veel kwesties van mening, maar we delen een sterk geloof de vrije en open democratie, die ons de ruimte geeft ons vrij te uiten, en onze politieke programma’s te presenteren.

Als we willen dat de komende verkiezingen eerlijk verlopen voor iedereen, moet elke kandidaat en partij zich hiervoor hard maken. We willen niet opnieuw een dag na een verkiezing ontdekken dat de democratie is ondermijnd.

Transatlantic Commission on Election Integrity, met onder anderen Anders Fogh Rasmussen, oud-premier Denemarken en gewezen NAVO-secretaris-generaal; Joe Biden, vice-president van de VS (2009-17); Toomas Ilves, president Estland (2006-16); Marietje Schaake, lid Europees Parlement (D66); Joanna Shields, Brits minister voor digitale veiligheid (2015-17).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234