Zondag 17/11/2019

Column

Politici die op het verkeerde been worden gezet: het is eens iets anders

Beeld rv

Mark Coenen is columnist bij De Morgen.

De aflevering waarbij politici ‘in de val werden gelokt’ – wat een frame – in het kader van een item over verkeersdoden van Make Belgium Great Again maakte Belgium alleen maar sadder en wiser. MBGA maakte gebruik van een techniek die men dikwijls ziet bij een entertainmentprogramma maar nooit in een politieke context: de verrassing.

Politici die op het verkeerde been worden gezet: het is eens iets anders. Je zag aan de gezichten dat ze het niet konden appreciëren, en dat is volstrekt begrijpelijk: leuk is anders. Maar ook: if you can’t take the heat, get out of the kitchenTegen de indrukwekkende stilte van vijfhonderd in witte T-shirts gehulde familieleden van dode verkeersslachtoffers kan niemand op. Wie niet ongemakkelijk werd, is een onmens.

Dat de makers in de aanloop naar het programma een loopje met de waarheid namen, de politici niet juist informeerden en hen een beetje voor schut hebben gezet: zeer zeker. Dat het, zo denken velen, eindelijk een koekje van eigen deeg is: ook zeer zeker.

Het feit dat het gebeurt, zegt iets over hoe Vlamingen de politiek zien. 

Aan de ene kant verwachten we dat de verkozenen met de macht die ze van de kiezer gekregen hebben alles kunnen oplossen. Quod non, maar dat roepen ze wel over zichzelf af. Men moet de verkiezingsmanifesten van de politieke partijen maar diagonaal lezen om dat te constateren. Het manna zal op ons hoofd vallen, de beloftes zijn hemelhoog maar nauwelijks becijferd.

Van ‘met deze man wordt het anders’ tot ‘de kracht van de verandering’: telkens trapt de kiezer goedgelovig en vol hoop in dezelfde valkuil. Vijftien minuten na het sluiten van de stembussen worden alle loze beloften op een hoop gegooid. Jerrycan benzine erover en de fik erin. Genoeg toneelgespeeld, over tot de orde van de dag: zoveel mogelijk keuzes maken die goed zijn voor de eigen achterban, en dus niet noodzakelijk voor alle Vlamingen.

Mensen beginnen dat door te hebben.

Aan de andere kant schermen politici zich handig af van rechtstreekse contacten met gebelgde Vlamingen. Veel liever lopen ze de geconventioneerde spitsroeden in de als een huiskamer aanvoelende studio’s van VRT NWS. Daar hebben ze controle, daar werkt de debatfiche, daar scoort de drogreden, daar passeert de niet gecheckte uitspraak. 

En verder laat men alleen gestaalde kaders in vooroorlogse massaspektakels en onder donderend applaus regeringsakkoorden fiatteren. Daar is geen plaats voor kritiek, alleen voor adoratie van gelijkgestemden met een grote aanleg voor cognitieve dissonantie.

Dan is de confrontatie met de al dan niet rechtstreekse resultaten van de politieke keuzes soms een harde realitycheck. Vijfhonderd getuigen in een doodse stilte: indrukwekkend. Het maakte van één druk bekeken MBGA een veel gevaarlijker politiek programma dan duizend Terzakes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234