Donderdag 08/12/2022

Opinie

Plots blijkt de sp.a springlevend te zijn

Sp.a-voorzitter John Crombez kreeg gisteren het mandaat om gesprekken met formateur Bart De Wever (N-VA) te voeren. Beeld BELGA
Sp.a-voorzitter John Crombez kreeg gisteren het mandaat om gesprekken met formateur Bart De Wever (N-VA) te voeren.Beeld BELGA

Marc Le Bruyn is voorzitter sp.a Ranst en initiatiefnemer van de oproep ‘Wij zijn socialisten’.

Marc Le Bruyn

De vergadering van de Raad van Voorzitters en Secretarissen, zeg maar de partijraad van de sp.a van 31 juli 2019, was een zeer bijzondere bijeenkomst. Niet zozeer omdat er historische beslissingen werden genomen, maar omdat de meeste aanwezigen een aha-erlebnis beleefden. Deze partij, die een existentiële crisis doormaakt, blijkt een springlevende basis te hebben die in staat is een moeilijk en soms verscheurend intern debat te voeren dat leidt naar een voldragen consensus.

Onder John Crombez heeft de partij intern een merkwaardige evolutie ondergaan. De overheersende partijcultuur van de sp.a was een erfenis uit de periode dat de socialisten vanzelfsprekende deelnemers aan de macht waren. De oude BSP duldde geen interne dissidentie. Het woord van de baron was wet. En er was een onwrikbaar partij-apparaat dat de macht van de baron over zijn achterban onaantastbaar maakte. Je moest al verdomd moedig zijn om tijdens een partijvergadering recht te staan en een kritische opmerking te formuleren.

Van Miert is er in de jaren 80 met zijn vernieuwingsbeweging niet echt in geslaagd om die verstikkende partijcultuur te veranderen. Dat is geen verwijt. Alle organisatiedeskundigen weten dat het omgooien van de cultuur van een organisatie het allermoeilijkste onderdeel van een transformatieproces is. Van Miert had dan weer wel de enorme verdienste sterk te investeren in een studiedienst, die niet alleen een laboratorium voor ideeën maar ook een kweekschool van politiek talent was.

Marc Le Bruyn. Beeld Thomas Legreve
Marc Le Bruyn.Beeld Thomas Legreve

Maar toen kwam de periode Patrick Janssens, het ‘moderne management’, de nadruk op marketing en communicatie. Een studiedienst was daarbij niet langer nodig. De combinatie van die partijvisie met het gebrek aan debatcultuur is ongetwijfeld medeverantwoordelijk voor de diepe crisis waarin de sp.a uiteindelijk is terechtgekomen.

Crombez heeft twee dingen gedaan, waar we volgens mij op 31 juli voor het eerst echt het effect van hebben aangevoeld. Ten eerste is hij opnieuw beginnen investeren in een studiedienst met die dubbele functie: ideeënfabriek en leerschool. En tegelijkertijd is hij er op korte tijd in geslaagd deze partij aan het praten te krijgen over programma, maatschappijvisie, politiek strategie en partijorganisatie.

Op de partijraad van 31 juli werd er inhoudelijk gediscussieerd over zaken die goed waren doordacht én er werd vrank en vrij gesproken. Het was ook opvallend hoe goed basismilitanten hun visie konden verwoorden en vooral ook hoe goed die interventies werden verwerkt in de eindconclusies. Er werd dus echt geluisterd.

Wil dat zeggen dat het debat over de regeringsvorming binnen de sp.a is afgerond? Verre van. Maar het bewijs is geleverd dat deze partij op een open manier dat gesprek met zichzelf, met haar leden dus, durft aangaan zonder dat dat tot slaande deuren en onoverkomelijke verdeeldheid leidt. Dat biedt alvast perspectieven voor de toekomst van de partij maar ook voor de geloofwaardigheid van de politiek in het algemeen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234