Maandag 20/01/2020

Milieu

Pink Lady, de rotte appel van de vrijhandel

Beeld Joost De Bock

Wouter Torbeyns (°1994) studeert politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel.

U kent Pink Lady-appels waarschijnlijk wel. Ze zijn in zowat alle supermarkten te vinden en worden er als glimmende smartphones gepromoot. Ze zijn erg lekker en er is geen smetje op te zien - wat niet gezegd kan worden van de structuren die nodig zijn om ze naar hier te brengen. Dit zoete fruit heeft duizenden kilometers over zee gereisd om in uw maag te eindigen. Maar appels zijn allesbehalve exotisch, ze worden ook hier bij ons in Limburg gekweekt. Door geen inheemse appels maar Pink Lady's te verbruiken, gooien we onze eigen ruiten in.

De Pink Lady heeft veel zon nodig om te groeien. Hij wordt bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Chili gekweekt. Vorig jaar importeerde België 149.961 ton appels, goed voor bijna 125 miljoen euro. In dezelfde periode exporteerde het nog meer appels, 235.583 ton met een waarde van 124 miljoen euro. Reken maar uit hoeveel het ons zou opleveren als we wat meer eigen appels aten.

Wouter Torbeyns. Beeld kos

Naast het economische verhaal is er ook het ecologische, en dat is ernstiger. Het aanvoeren van fruit leidt tot enorm veel schade. Schepen en vliegtuigen produceren 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Onze eigen appels eten, kan helpen om dat probleem op te lossen, en er zijn weinig redenen om het niet te doen.

De voornaamste reden om appels te importeren heeft met de seizoenen te maken. In België kun je alleen in de laatste maanden van het jaar appels oogsten. In de lente en de zomer zijn verse, sappige Belgische appels moeilijk te vinden. Vooral in die periode importeren we appels van de andere kant van de wereld, want in het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen omgekeerd. Het is een goede reden, maar er zijn veel alternatieven.

Pink Lady. Beeld rv

Met de nieuwe technologie kun je fruit gemakkelijk enkele maanden bewaren. Dat kost veel energie maar is nog altijd beter voor het milieu dan de aanvoer met het vliegtuig of de boot. Een tweede, meer drastische oplossing zou erin bestaan om buiten het seizoen gewoon geen appels te eten, of soorten die zich beter laten bewaren. Appels zijn niet onmisbaar en het aanbod lijkt de vraag te scheppen. Vergelijk met mandarijntjes, die we alleen in de winter eten omdat ze er de rest van het jaar niet zijn.

De Pink Lady is trouwens niet zomaar een alternatief voor onze eigen appels buiten het seizoen. Het is een groeiend bedrijf dat onze markt beetje bij beetje overneemt. Vorig jaar was de Jonagold, een van de bekendste Belgische appels, nog altijd de marktleider met een aandeel van 43 procent. Maar de Jonagold verliest van jaar tot jaar terrein, terwijl het marktaandeel van de Pink Lady sinds 2008 meer dan verdubbeld is, naar 21,3 procent in 2015. Als die evolutie aanhoudt, zullen de Belgische fruittelers hun leiderspositie in hun eigen land verliezen.

We zien hier een symptoom van een snel globaliserende wereld. Het gaat om winst, niet om waarden. Door Pink Lady's te eten, schaden we niet alleen onze binnenlandse economie maar ook ons klimaat. We moeten die trend keren. We hebben een regering nodig die de markt eerlijk maakt en grote vervuilers weert. We hebben een mentaliteitswijziging nodig om niet volledig afhankelijk te worden van grote bedrijven. Want niet alleen de Pink Lady rukt op. Het fenomeen doet zich voor op allerlei markten, van fruit tot suiker. Dit gaat niet alleen over de keuze van de appels die we eten. Het is ook een keuze voor het soort van wereld waarin we willen leven. Het soort van wereld waarin we onze kinderen en kleinkinderen willen zien opgroeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234