Maandag 18/11/2019

Antwerpen

"Peeters zal veel moeten bijleren over de stad"

Vice-Primier en minister van Werk Kris Peeters verhuist naar Antwerpen om er de CD&V-lijst voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen te trekken in 2018. Beeld BELGA

Veel kans om een rol van betekenis te spelen in de strijd tussen links en rechts, geeft de Antwerpenaar Kris Peeters (CD&V) niet. Grootste probleem: zo slecht doet nemesis Bart De Wever (N-VA) het niet.

Manu Claeys, actiegroep Stratengeneraal 

"Antwerpen heeft een traditie van grote burgemeesters die van de parking kwamen, dus dat speelt niet per se in Peeters' nadeel. Dat hij en zijn partij geen duidelijk stedelijk profiel hebben, is wel een probleem. CD&V zal dringend een geloofwaardig stedelijk programma moeten uitbouwen. Al ben ik bang dat de nationale strijd zal worden geëxporteerd naar Antwerpen, als voorproefje voor 2019."De verandering die in 2012 werd gepredikt, is er niet gekomen. Al bij al is dit bestuur bijlange niet zo ideologisch en veel minder rechts dan men vooraf had gedacht. Dat is ook niet zo raar: zoveel bewegingsruimte heb je als lokaal bestuur niet. Dat zie je over heel Europa: de marsrichting is in alle grote steden grosso modo dezelfde."

Manu Claeys van stRaten-generaal. Beeld Bob Van Mol

Nordine Taouil, Imam

"Het stadsbestuur is niet slecht bezig. Onze stad is veiliger en het bestuur heeft verstandig gereageerd na de aanslagen. Daar maakt CD&V nu ook al deel van uit, hé. Die partij heeft bewezen een echt luisterend oor te zijn en open te staan voor dialoog. Ze vaart een heel positieve koers en heeft de laatste tijd aan veel activiteiten in de gemeenschap deelgenomen. Wij verwachten dan ook veel van Kris Peeters, hij kan op onze volle steun rekenen. Dat is zo'n charismatische, verstandige man. Je hoort de warmte in zijn hart wanneer je met hem praat. Ik weet zeker dat hij potten zal breken."Links ligt ook nog wel goed in de moslimgemeenschap, maar velen waren erg teleurgesteld in de sp.a. Dat zal wel weer beteren met Yasmine Kherbache en Tom Meeuws, een heel verstandige man."

Lex Moolenaar, commentator Gazet van Antwerpen 

"Als Kris Peeters een echte kans wilt maken in Antwerpen, zal hij nog heel wat moeten bijleren over de stad. Anders valt hij tijdens de campagne gegarandeerd door de mand. De enige manier waarop CD&V sowieso iets kan betekenen, is in de strijd om het midden. Ze kan zich proberen opwerpen als de derde weg, zoals Open Vld vorige keer heeft geprobeerd. Bart De Wever is voor de Antwerpenaar nog steeds een valabele burgemeester, ook al heeft hij een deukje opgelopen. Hij zal stemmen verliezen aan het Vlaams Belang, door de kiezers die teleurgesteld zijn omdat hij niet hard genoeg is voor migranten. Hij zal ook stemmen verliezen in het centrum, door de kiezers die hem een gebrek aan sociale reflexen verwijten. Maar er is wel degelijk wat veranderd. Hij heeft gescoord op het vlak van veiligheid, met de war on drugs en er beweegt van alles op het vlak van stadsontwikkeling."

Lex Moolenaar, politiek journalist. Beeld jonas lampens

"De grote vraag is of het genoeg is, want Antwerpen blijft een verdeelde stad. Een derde is links, een derde is rechts en een derde zweeft. Je kunt proberen om de bevolking voor je te winnen, maar je kunt nooit voor iedereen goed doen."

Nico Volckeryck

"De komst van Peeters is dubbel: enerzijds kiezen Antwerpenaren niet zomaar voor een buitenstaander, maar anderzijds is het ook heel mooi dat zo iemand naar hier wil verhuizen. Ik vrees alleen dat er bij de clash tussen links en rechts nog weinig ruimte is voor iets daartussenin. Daarbij komt ook dat ik momenteel niet veel klachten hoor, integendeel. Maar uiteindelijk merk ik weinig verschil met het vorige bestuur. Het is nog maar eens gebleken dat er een groot verschil is tussen campagne en realiteit." 

"Volgens mij is het bestuur erin geslaagd om een draagvlak te creëren voor haar beleid. Of N-VA er niet op zal worden afgerekend dat ze voor minder verandering heeft gezorgd dan beloofd? Misschien, maar als er kiezers afhaken, dan zullen dat vooral degenen zijn die een hardere migratieaanpak hadden verwacht."

Luc Luwel, Voka Antwerpen 

"Hoe meer toppolitici naar Antwerpen komen, hoe liever. Op voorwaarde dat ze bereid zijn een campagne te voeren op inhoud. Antwerpen is de economische motor van Vlaanderen en verdient een sterke inhoudelijke discussie met ambitieuze programma's."Vraag me niet of Peeters een kans maakt; wij doen geen politieke uitspraken. Maar we hebben niet te klagen over het huidige bestuur. Er wordt een goed beleid gevoerd voor het bedrijfsleven. Er is geen belastingverhoging, goede citymarketing en voor het havenbestuur is een corporate governance ingevoerd. We hebben het gevoel dat er is geluisterd naar onze belangrijkste bekommernissen."

Luc Luwel, Voka. Beeld RV

Ruud De Ridder, bezieler Echt Antwerps Theater

"Ik snap dat de komst van Peeters de enige optie is om CD&V in Antwerpen te laten overleven, want misschien zijn er wel jongeren met capaciteiten, maar niemand die ze kent. Al zal hij het erg moeilijk krijgen. De Antwerpenaar is zo chauvinistisch. Een politicus die van buitenaf komt, dat ligt moeilijk. "

"Wij zijn niet afhankelijk van het stadsbestuur - het Echt Antwaarps Theater is niet gesubsidieerd - maar ik heb de indruk dat het huidige bestuur het wel goed doet. Veel dingen zijn de afgelopen jaren toch echt vergemakkelijkt. Neem nu de loketten, ik moet nooit meer wachten. En ik lees soms kritiek op de belegering van de stad, maar mij geven die militairen juist een veilig gevoel. Het enige problematische is de mobiliteit, daar klaagt ons publiek ook steen en been over. Die kosten van de overkapping is om van omver te vallen, maar er moet iets gebeuren. Dringend."

"Kris Peeters moet boven alles de N-VA pijn doen". Lees hier waarom de CD&V ervoor kiest een van haar federale toppers uit te spelen in Antwerpen. 

"Welkom in 't stad, Kris Peeters, zegt freelance community manager, grafisch designer en Antwerpenaar Mohamed Ouaamari. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234