Vrijdag 22/11/2019
Hugo Camps Beeld Bob Van Mol

Column

Peeters' gooi naar het burgemeesterschap van Antwerpen is gedoemd tot mislukking

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

Het lijkt wel een salamitactiek van beschadiging. Om de drie dagen wordt Kris Peeters bedolven onder de brokstukken van het regeerakkoord. Keer op keer wordt CD&V in de wind gezet met eerder gemaakte afspraken en beloftes. De gewezen machtspartij staat nagenoeg naakt voor de kiezer en dat zal vooral het boegbeeld worden aangerekend. In het coalitiespel van geven en nemen, toegeven en incasseren worden de christendemocraten constant weggespeeld. Laatste uppercut: de Arco-deal is weer voor onbepaalde tijd begraven. Arco werd in het Zomerakkoord gekoppeld aan de beursgang van Belfius. De beursgang is uitgesteld.

Politiek was altijd al een hondenstiel, maar voor Kris Peeters dreigt het uit te lopen op een kannibalistisch drama. De idealen zijn weggevreten, nu is zijn persoonlijke profielvorming aan de beurt. Een politiek skelet is in de maak. In en door hem heeft CD&V de nutteloosheid bereikt.

Ik kan er niet meer naar kijken hoe deze politieke voorman wordt uitgerookt. In de vorige legislatuur was hij nog de baron van Vlaanderen, met Georges Clooney als troetelnaampje. Waar hij verscheen, weerklonk applaus. In de salons van Vlaamse ondernemers, bij de vrouwenbond, baggerend in de modder van openbare werken, het decor deed er niet toe, Peeters ademde staatsie. Het fijne pochetje vijf centimeter uit zijn borstzakje was smetteloos wit. Zijn retorische gaven waren beperkt, maar dat schaadde niet. Jaar na jaar populairste politicus in Vlaanderen.

 Stotterende schlemiel

Hij was geroepen om premier te worden van centrumrechts, maar dat pakte anders uit. Charles Michel sprong in het gat. Peeters pretendeerde dan maar het sociale geweten van de regering te vertolken, maar daar was het regeerakkoord niet naar en binnen de kortste keren werd hij overvleugeld door de N-VA-ministers. De baron van Vlaanderen werd een stotterende schlemiel. Elke score was halfslachtig en zelf kon hij niet inbreken in de veiligheids- en migratieorgie van N-VA. Zijn vicepremierschap werd een verwelkte roos in het knoopsgat. Ondertussen sukkelde hij met Arco van belediging naar belediging.

Zijn gooi naar het burgemeesterschap van Antwerpen is gedoemd tot mislukking. Tegenover de solitaire querulant staat de electorale machine van N-VA. Bart De Wever lijkt ongehinderd te kunnen rekenen op een demagogie- en machtsbonus. Kris Peeters wordt in de Antwerpse beeldvorming gepresenteerd als een landloper zonder vaste domicilie. Nou, dan kom je eerder in de Seefhoek dan op ’t Schoon Verdiep terecht.

Bij het naderen van de gemeenteraadsverkiezingen is de kritiek op Peeters persoonlijker geworden. Wat heet, er vindt een afbranding plaats. Mede door partijgenoten die zich bedrogen voelen door de machteloosheid van CD&V in het bepalen van de politieke agenda. Doe daar de rampzalige begrotingscijfers bij en CD&V staat met lege handen.

Kris Peeters. Beeld Tim Coppens

Nooit vergeven

De ontbladering van de machtspoliticus Kris Peeters heeft iets tragisch. Hij mist de vocabulaire van de polemiek en zit in een verkeerd lichaam: hij moet linkse praatjes houden terwijl hij organisch vergroeid is met rechts. De conservatief Peeters spreekt zichzelf voortdurend tegen.

De legislatuur heeft hem geen spat vreugde bezorgd. Als vicepremier hinkte hij de prioriteiten van anderen na en zijn hoofdprijs (Arco) werd een nachtmerrie. Een staatsman is uitgedoofd. In het losgebarsten geweld van vulgariteiten, insinuaties en beledigingen wordt hij steeds meer zonderling met een verontschuldigend vals lachje.

De coalitie die N-VA moest ontmaagden dreigt te eindigen in de ambiance van een gesloten instelling voor christendemocraten. Dat wordt vicepremier Kris Peeters nooit vergeven. De toekomst wordt zieltogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234