Woensdag 27/10/2021

Opinie

Paus is net revolutionair in bestrijding van misbruik

Paus Franciscus. Beeld PHOTO_NEWS
Paus Franciscus.Beeld PHOTO_NEWS

Kurt Martens is associate professor aan de School of Canon Law van The Catholic University of America in Washington DC.

Op magistrale wijze vat Rik Torfs in de zaterdagkrant samen hoe menselijke en maatschappelijke verhoudingen steeds meer juridisch worden. Ook de kerk ontsnapt niet aan die tendens, en dat is merkbaar in de wijze waarop we omgaan met bijvoorbeeld seksueel misbruik van minderjarigen door clerici.

Alleen de voorlaatste paragraaf van het stuk is vreemd en eigenlijk niet te begrijpen: Torfs schrijft er dat ik het ontslag van De Kesel eis, en dat ik, door De Kesel ten val te brengen, paus Franciscus wil verzwakken. Niets is minder waar.

In december 2013 kondigde paus Franciscus de oprichting van de Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen aan. De voorzitter van deze commissie is de aartsbisschop van Boston, kardinaal O'Malley. De commissie heeft aan Franciscus een voorstel bezorgd om ervoor te zorgen dat bisschoppen hun verantwoordelijkheid niet ontlopen wanneer ze klachten van seksueel misbruik van minderjarigen door clerici niet serieus nemen.

Wat de paus uiteindelijk zal beslissen, blijft op dit ogenblik voer voor speculatie. Maar het is een belangrijk signaal: Franciscus zou op die manier bij de bestrijding van seksueel misbruik veel verder gaan dan Johannes Paulus II en Benedictus XVI en bisschoppen voor hun verantwoordelijkheid plaatsen. Dat is pas revolutionair.

Kurt Martens. Beeld rv
Kurt Martens.Beeld rv

Vorige maand nog ontstond ophef rond de benoeming van de nieuwe bisschop van Osorno, Chili: hij zou niet alleen een priester hebben beschermd, maar ook getuige geweest zijn van het misbruik door die priester. Enkele leden van de commissie eisten tekst en uitleg over deze benoeming. En vorige week werd het ontslag aanvaard van de Amerikaanse bisschop Finn. Al jaren werd hierop aangedrongen omdat hij niet genoeg deed bij misbruikklachten. Hij werd zelfs veroordeeld wegens het in gevaar brengen van kinderen omdat tegen een priester niet (voldoende) werd opgetreden. Het ontslag werd aanvaard op basis van canon 401 §2: de bisschop is omwille van ziekte of andere ernstige redenen niet langer in staat om zijn bisdom te besturen.

Een aantal leden van de Commissie wil nu dat tegen dergelijke bisschoppen actiever wordt opgetreden, en dat ze uit hun ambt worden verwijderd. Dat is iets anders dan deze bisschoppen eervol ontslag te laten nemen.

We vergeten echter hoe het bisdom Brugge opnieuw in het nieuws is gekomen, namelijk om een brief van een jonge priester van het bisdom Brugge aan bisschop De Kesel (DM 24/4). De priester was het veld ingestuurd om een pastoor te vervangen die omwille van feiten van seksueel misbruik met vervroegd pensioen was gestuurd. Alleen: de jonge priester was hiervan niet op de hoogte.

In een striemende aanklacht vraagt de jonge priester aan de bisschop of het bij de aanpak van deze zaken gaat om onkunde of moedwilligheid. Niet alleen blijft de priester met zijn vragen zitten, hem wordt duidelijk gemaakt dat hij beter zou zwijgen: bisschop De Kesel komt hiermee immers in het nieuws en dat zou zijn kansen kunnen verkleinen om naar Mechelen-Brussel te gaan als opvolger van aartsbisschop Léonard.

Dit heeft alles weg van de oude ziekte, waarbij beslissingen worden genomen die goed zijn voor de kerkelijke carrièreplanning van een enkeling, maar niet voor het welzijn van het bisdom waarvoor men verantwoordelijkheid draagt. En laat het nu precies die carrièreplanning zijn die paus Franciscus al sinds zijn aantreden openlijk aanklaagt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234