Dinsdag 24/11/2020
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Pas nu heeft minister-president Jambon in de smiezen dat zijn eigen keuken in lichterlaaie staat

Bart Eeckhout is hoofdredacteur. 

Stellen dat Duitsland vlekkeloos door de wereldwijde coronapandemie laveert, is overdreven. Maar binnen een Europese context van algehele ellende houden de Duitsers wel nog redelijk stand. Zelfs in absolute aantallen ligt het aantal besmettingen per dag en het aantal overlijdens in Duitsland lager dan in zijn kleine buurland België. 

Duitsland is nochtans een federaal land, net als België. De coronamaatregelen wijken in Berlijn vaak af van die in München of Hamburg. Dat bezorgt bondskanselier Angela Merkel weleens kopzorgen, maar over het algemeen blijkt de decentralisering van bevoegdheden juist een zegen in de strijd tegen Covid-19. Dat de Duitsers snel en efficiënt testen en opsporen is bijvoorbeeld een gevolg van het regionaal georganiseerd beleid. Grote uitbraken worden op lokaal of regionaal niveau snel de kop ingedrukt. Het is ‘subsidiariteit’ in de ware zin van het woord: beleid wordt georganiseerd op het niveau dat de burger het beste dient. 

Duitsland bewijst dat politici die zich in België verschuilen achter de federale structuur enkel flauwe excuses zoeken voor hun eigen falen. Het is perfect mogelijk om in een federaal land een gezondheidscrisis beter te besturen dan de Belgische regeringen doen. Het is wellicht niet eens zo moeilijk. 

Lees ook:
De bocht van Jambon: waarom de minister-president nu toch wil blussen.

Leidt het tot ‘chaos’ als eerst het Waalse gewest strengere maatregelen neemt, en dan het Brusselse en uiteindelijk ook het Vlaamse? Helemaal niet. Integendeel zelfs. Het grote probleem is dat het zo lang geduurd heeft voor er lokaal of regionaal aangepaste maatregelen kwamen. Waarom talmden de Franstalige regeringen zo lang om het probleem Luik ernstig te nemen? Of neem Brussel, waar de bevoegde minister nog naijverig de zieken in Antwerpen aan het tellen was, terwijl de hospitalen in zijn eigen gewest alarmsignalen uitstuurden. 

En Vlaanderen? Ach, Vlaanderen... Dat verspeelde zijn tijd aan hooghartig aanwijzen waar het elders nog slechter ging. Pas nu heeft minister-president Jan Jambon in de smiezen dat zijn eigen keuken in lichterlaaie staat: ziekenhuis na ziekenhuis loopt vol, rusthuis na rusthuis raakt besmet, school na school valt uit. België en zijn drie gewesten: het lijkt wel het sprookje van de drie biggetjes, maar dan zonder vooruitziend biggetje dat een stenen huis bouwde om zich te beschermen tegen de boze coronawolf. 

Zo bekeken biedt deze coronacrisis een genadeloze evaluatie van een halve eeuw federalisering van België. Vijftig jaar lang besteedden de beste en de machtigste politici massa’s tijd en politieke energie aan hervormingen van de staatsstructuur, de ene nog gesofisticeerder dan de andere. Het resultaat zijn strooien hutjes die bij het minste zuchtje weggeblazen worden. De burgers kijken het met lede ogen aan. Hadden al die historische akkoorden er tenminste niet mogen toe leiden dat zij beter beschermd zouden worden? In Duitsland kan het wel. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234