Vrijdag 03/02/2023

Opinie

Parlementsleden van CD&V, N-VA of Open Vld, negeer de jongeren, de studenten en de vele tienduizenden betogers

David Van Reybrouck Beeld Lenny Oosterwijk
David Van ReybrouckBeeld Lenny Oosterwijk

David Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver.

David Van Reybrouck

Update: deze open brief verscheen vlak voor de stemming van de Kamerleden over de grondwetsherziening die een klimaatwet mogelijk moest maken. De herziening werd verworpen.

Vanmiddag (donderdagmiddag, red.) mag u dan eindelijk stemmen. U bent een van de 62 parlementsleden van CD&V, N-VA of Open Vld en u zult zich naar goede Belgische gewoonte houden aan wat uw partij heeft beslist: niet instemmen met een aanpassing van artikel 7bis van de Grondwet om een bijzondere klimaatwet mogelijk te maken.

Denk niet aan landen waar een parlementslid nog een parlementslid is en zijn eigen geweten volgt. Denk niet aan artikel 42 van onze Grondwet dat stelt dat de leden van beide Kamers de Natie vertegenwoordigen ‘en niet enkel degenen die hen hebben verkozen’. Vraag u niet af wat u daar als verstandige mens nog eigenlijk zit te doen. Vertrouw niet op uw eigen intelligentie, kennis en inzicht. Volg uw partijlijn, niet uw geweten.

Negeer de jongeren, de studenten en de vele tienduizenden betogers. Schenk geen aandacht aan het zootje ongeregeld dat twee dagen lang kampeerde aan het Troonplein. Hou geen rekening met het advies van de Raad van State die een minieme aanpassing van de Grondwet noodzakelijk achtte voor een efficiënte klimaatwet. Verwaarloos het advies van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling die opriep om voor te stemmen. Denk absoluut niet aan de rapporten van het IPCC. Wis de films van Al Gore en Leonardo di Caprio uit uw geheugen. Volg uw partijlijn, niet uw geweten.

Vergeet de Europese verordening van afgelopen december. Verdring ten allen prijze het besef dat ons land voortaan om de tien jaar klimaatplannen moet opstellen, om de vijf jaar die moet actualiseren en om de twee jaar gecontroleerd gaat worden door Europa. Zeg dat een klimaatwet niet nodig is. Ga ervan uit dat losse maatregelen wel genoeg zullen zijn. Dat een geïntegreerde aanpak niet nodig is. Geloof in losse flodders, niet in ernstig beleid. Volg uw partijlijn, niet uw geweten.

Denk even niet aan die klimaattop van Parijs toen ons land vier ministers stuurde, maar geen akkoord had. Denk evenmin aan de top van Katowice toen ons land één federale minister stuurde die niet kon tekenen, omdat er geen akkoord was. Denk nog minder aan de gênante conferentie in Luxemburg waar ons land geen énkele minister stuurde… omdat er geen afspraak was wie van de vier zou gaan. Nee, volg gewoon uw partijlijn, niet uw geweten.

Huldig het ‘samenwerkingsakkoord’! Verzwijg dat het sinds 2002 voor geen samenwerking en ook voor geen akkoorden heeft gezorgd. Prijs zijn deugden! Als het 17 jaar niet heeft gewerkt, geef het dan nog 5 extra jaren. Dat zou u toch ook doen met een auto, tv of stofzuiger? Vergeet dat Anuna en co ook 17 jaar zijn en het wachten beu zijn. Denk niet eraan dat zij het langst met de gevolgen van uw gedraal zullen moeten leven. Stel de jongeren gerust. Sus de jeugd. Volg uw partijlijn, niet uw geweten.

Begin over een ‘verplicht samenwerkingsakkoord’. Zeg er vooral niet bij dat het jaren kan duren voordat het er ligt. Presenteer het als een valabale, alternatieve oplossing. Verwaarloos de gedachte dat we tegen 2030 onze CO2-uitstoot al met de helft moeten terugbrengen. Verzwijg dat we het niet gaan halen.

Zetelt u namens de Open Vld? Vergeet dan absoluut de oproep van Jong Vld om wel tekenen: ach, we zijn allemaal wel jong geweest. Prent u in: zij hebben misschien de toekomst, maar nog geen verstand van zaken. Volhard in het oude. Liefde zal uw deel zijn.

Zetelt u namens de CD&V? Vergeet dan de wenken van beweging.net, de grote maatschappelijke koepel van christendemocratische organisaties die voorstander was van een grondwettelijke aanpassing. Luister liever naar het woord van de voorzitter. Volg uw partijlijn, niet uw geweten.

Zetelt u namens de N-VA? Beweer dan dat een geïntegreerde aanpak naar herfederaliseren ruikt, al is dat niet waar. Zaai verwarring tussen Grondwet en klimaatwet. Zeg dat het een blanco cheque is of tot een ‘gouvernement de juges’ leidt. Verzwijg waar het echt om gaat: één zinnetje in de Grondwet dat achteraf nog alle ruimte laat voor een wet op maat.

Sla geen aandacht op de opiniepeiling van onderzoeksbureau Burat. Vergeet dat slechts 17% van de N-VA-stemmers, 12% van de Vld-stemmers en 7% van de CD&V-stemmers tegen een bindende klimaatwet zijn. Nee, spreek hen naar de mond. Wees bevreesd voor de perceptie. Doe alsof u flink bent.

Bovenal: denk aan de kiezer. Kijk niet verder dan 26 mei. Vergeet uw kinderen en kleinkinderen. Koloniseer de toekomst met de arrogantie van het heden. Zadel de volgende generaties op met uw nalatigheid vandaag. Zorg ervoor dat mensen in 2050 uw naam hoofdschuddend zullen uitspreken. Verzeker u een plek op de zwarte lijst van de toekomst.

Welaan dan, Sonja Becq, Wouter Beke, Hendrik Bogaert, Franky Demon, Roel Deseyn, Leen Dierick, Veerle Heeren, Nahima Lanjri, Nathalie Muylle, Griet Smaers, Raf Terwingen, Jef Van den Bergh, Els Van Hoof, Vincent Van Peteghem, Eric Van Rompuy, Stefaan Vercamer en Servais Verherstraeten. Volg uw partijlijn, niet uw geweten.

Welaan dan, Rita Bellens, Siegfried Bracke, Peter Buysrogge, An Capoen, Christoph D’Haese, Inez De Coninck, Peter De Roover, Bart De Wever, Sophie De Wit, Peter Dedecker, Koenraad Degroote, Zuhal Demir, Daphné Dumery, Theo Francken, Rita Gantois, Karolien Grosemans, Jan Jambon, Werner Janssen, Peter Luykx, Koen Metsu, Sarah Smeyers, Jan Spooren, Goedele Uyttersport, Yoleen Van Camp, Robert Van de Velde, Valerie Van Peel, Kristien Van Vaerenbergh, Steven Vandeput, Jan Vercammen, Brecht Vermeulen en Bert Wollants. Volg uw partijlijn, niet uw geweten.

Welaan dan, Patricia Ceysens, Sandrine De Crom, Patrick Dewael, Katja Gabriëls, Dirk Janssens, Egbert Lachaert, Nele Lijnen, Ine Somers, Luk Van Biesen, Carina Van Cauter, Dirk Van Mechelen, Vincent Van Quickenborne, Tim Vandenput en Frank Wilrycx. Volg uw partijlijn, niet uw geweten.

Of aarzel.

Aarzel misschien heel even.

Voor u straks op die stemknop duwt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234