Donderdag 23/01/2020

Standpunt

Pappen en nathouden, dat is het Belgische energiebeleid

Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 

Het probleem met uitdagingen op lange termijn is dat er altijd een kantelmoment komt waarop ze plots uitdagingen op korte termijn worden. Voor de gigantische uitdaging van het toekomstig energiebeleid lijkt dat punt nu stilaan bereikt.

Dat valt alleszins af te leiden uit een nogal alarmerende studie van netbeheerder Elia voor het kwartet van energieministers dat dit leuke land telt. Als in 2025 de kerncentrales gaan sluiten, zal er zeer fors geïnvesteerd moeten worden in alternatieven, of het licht valt spreekwoordelijk uit.

Nu heeft Elia een bescheiden traditie van alarmkreten over black-outs en brown-outs. Maar ook een nuchtere blik leert dat het menens wordt. Dat de kerncentrales ten laatste zouden moeten sluiten in 2025 weten we al sinds 2009. Toen werd de deadline van de oorspronkelijke kernuitstap met tien jaar verlengd. Sindsdien is er alweer een klein decennium tijd verloren. Voor duurzame investeringen op lange termijn is 2025 stilaan ‘morgen’. De tijd begint dus te dringen.

Een goed energiebeleid combineert twee principes waarover brede consensus bestaat. We willen onze welvaart blijven garanderen en we willen de planeet een beetje leefbaar houden. Klinkt vanzelfsprekend, maar de beleidsopties zijn niet eindeloos.

Elia ziet er drie. Eén: we vervangen de kerncentrales door vooral gascentrales en ook wat hernieuwbare energie. Twee: we zetten vol in op die groene stroombronnen (wind, zon, water). Drie: we vervangen de kerncentrales helemaal niet.

Elk scenario heeft zijn nadeel. Meer gascentrales betekent meer uitstoot en dus het einde van de klimaatambities; exclusief groene stroom komt met een hoog prijskaartje; kerncentrales openhouden heeft verborgen kosten en vanzelfsprekende risico’s.

Er zijn dus geen gemakkelijke keuzes. Het probleem met het versnipperde Belgische beleid is evenwel dat er niet gekozen wordt. Regering na regering beperkt de visie zich tot pappen en nathouden.

Energietransitie

Vol inzetten op energietransitie is de beste keuze voor het klimaat. Willen we die keuze maken, dan zal de portemonnee op tafel moeten komen. Dat kan, maar dan zal de regering moeten duidelijk maken wat ze elders niet meer wil of kan doen.

Dus is het verleidelijk om toch maar weer heimelijk een context te creëren waarin voortdoen met de kerncentrales uiteindelijk de enig mogelijke optie blijft. Zoals tien jaar geleden gebeurde.

Over nucleaire energie is de internationale klimaatbeweging verdeeld: het is propere maar riskante energie. Zolang nucleaire dominantie intact blijft, worden alternatieven uit de markt geprijsd. De maatschappelijke controverse daarover verdient dus een zindelijk debat, met een overheid die haar keuzes durft te verdedigen. En dus geen overheid die wacht en wacht, tot er geen keuze meer mogelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234