Vrijdag 02/06/2023

OpinieEva De Bleeker

Overmatige schuldenlast gaat verder dan incassobedrijven. We stoppen de hele schuldensneeuwbal

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker Beeld BELGA
Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De BleekerBeeld BELGA

Eva De Bleeker is staatssecretaris voor Consumentenbescherming. Ze reageert hier op de opinie van Paul Baeten.

Eva De Bleeker

Beste meneer Baeten,

Ik begrijp dat u zich onrechtvaardig behandeld voelt, nu u plots zo’n groot bedrag aangerekend krijgt voor wat ooit een kleine factuur was, zoals u in een brief aan mij meldde (DM 3/8). Ook uw veronderstelling dat heel wat consumenten al geconfronteerd werden met dergelijke monsterfacturen, is geheel terecht. Voor velen onder hen is de impact op hun financiële situatie inderdaad niet min en wordt het op termijn steeds moeilijker om uit de spiraal van steeds hoger wordende facturen te geraken.

U moet eerst en vooral weten dat deze federale regering uw bezorgdheden en het gevoel dat u onrecht aangedaan werd, deelt. We maken daarom werk van een goede bescherming van de consument. Dat engagement maakt deel uit van ons contract met de burger, waarop u in uw schrijven alludeert. Als staatssecretaris voor Consumentenbescherming neem ik daarbij het voortouw. In het belang van alle burgers en consumenten maar in het bijzonder in het belang van de financieel zwakkeren in onze samenleving.

In de specifieke strijd tegen overmatige schuldenlast werk ik daarom, samen met mijn collega’s, aan maatregelen om de kosten te reduceren die verbonden zijn aan gerechtelijke en minnelijke schuldinvordering. Het gaat daarbij zowel om kosten verbonden aan de tussenkomst van professionele invorderaars als om kosten verbonden aan de procedure zelf.

We willen binnen dit plaatje echter niet alleen naar de incassobedrijven kijken. Het verhaal van overmatige schuldenlast is helaas groter dan dat en vraagt om een globale aanpak. Denk maar aan het centraliseren van schulden, de start van betalingstermijnen van facturen, realistische afbetalingsplannen en betere afspraken met deurwaarders. Die totaalaanpak moet schuldenlawines in de toekomst gaan vermijden.

Prima, waar wacht u nog op, hoor ik u denken. Ook daar kan ik u geruststellen. In de Kamer is het initiatief om deze overmatige schuldenlast aan te pakken intussen al gestart. Binnen het Wetboek van Economisch Recht wil ik daarnaast een wetboek overmatige schuldenlast maken. Ministers Pierre-Yves Dermagne (Economie, PS) en Vincent Van Quickenborne (Justitie, Open Vld) zetten mee hun schouders onder dit dossier en ook de federale overheidsdiensten Justitie en Economie voeren deze zomer de nodige onderzoeken uit rond dit thema.

U kan er dus van op aan dat ik, samen met mijn collega’s, grondig te werk ga in dit dossier. Deze problematiek vraagt om een duurzame oplossing en die zal er ook komen.

Sta me tot slot toe u te danken voor uw engagement naar alle consumenten die ooit een dergelijke onaangename verrassing in de bus kregen. In die zin strijden we voor hetzelfde doel. Maar blijft u toch ook boeken en columns schrijven? Ook die maken mensen blij.

Ik wens u daarnaast eveneens een fijne en ontspannende vakantie toe!

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234