Zondag 19/01/2020

Opinie

Over overdaad aan suiker, zout en vet hoor je Hertzberger niet

Wetenschapsjournalist Rosanne Hertzberger. Beeld rv

Bavo van den Idsert is directeur van Bionext (ketenorganisatie biologische landbouw & voeding).

Wat eten we vandaag? De meest gestelde vraag in menig huishouden, maar niet in dat van wetenschapsjournalist Rosanne Hertzberger (en dat van columniste Saskia de Coster). Een magnetronmaaltijd uit de vriezer, dat heeft alleen maar voordelen, zo leren we. Geen voedselverspilling, want eeuwig houdbaar in de vrieskou en net zo gezond als vers. Het interview maakt veel los in de hoek van de foodies.

Bavo van den Idsert. Beeld rv

Zelfs het Nederlandse Voedingscentrum beveelt aan zoveel mogelijk verse groenten en fruit te eten en dat is toch geen bolwerk van revolutionair denken. Over de overdaad van suiker, zout en vet in alle verwerkte producten hoor je Hertzberger niet en dat is toch zo’n beetje de hoofdoorzaak van de epidemie van obesitas, overgewicht, diabetes 2 en de bekende welvaartsaandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, die de westerse wereld de afgelopen decennia overspoelden. En dan laten we de effecten van de kostenefficiënte landbouwproductie, waar de magnetronmaaltijden op gebouwd zijn, nog buiten beschouwing.

Uniforme brandstof

De wetenschappelijke benadering van voeding, als optelsom van voedingsstoffen die als brandstof dienen voor het lichaam, gaat voorbij aan een paar belangrijke aspecten. Aandacht voor wat je eet en ervaren wat goed voor je is, begint bij verse producten, bij de wijze waarop ze verbouwd zijn, hoe de dieren gehouden worden en hoe je ze zelf bereidt. Mensen zijn geen machines die op een uniforme brandstof blijven draaien. Juist de fijne afstemming op de voeding die bij jou past is van groot belang voor de eigen gezondheid. Dat vereist aandacht en nauwkeurige waarneming. De magnetronmaaltijd biedt dat nu eenmaal niet.

Ook op de kostenefficiënte benadering van de logistiek op de winkelvloer valt wel iets af te dingen. De biologische winkels zijn de afgelopen vijftien jaar getransformeerd in moderne speciaalzaken met een grote klandizie die dagelijks verse biologische producten koopt. Een gezonde omloopsnelheid die ondersteund wordt met een efficiënte en verregaand geautomatiseerde logistiek die derving tot een minimum beperkt. Daarnaast behoren de biologische winkels met de EKO-winkelcertificering tot koplopers in duurzame retail, omdat ze vrijwel uitsluitend biologische producten verkopen, eerlijk met hun toeleveranciers en medewerkers omgaan, vooral acties voeren met verse en onbewerkte producten, groene energie gebruiken en het verbruik minimaliseren en alleen duurzame verpakkingen gebruiken.

En leidt dat ook ergens toe? Het antwoord is ja, volgens het zojuist gepubliceerde onderzoek van het Nederlandse Louis Bolk Instituut: Impact van de biologische boodschappenmand. De onderzoekers vergeleken de boodschappenmandjes van consumenten uit de supermarkt en de biologische winkels. ‘Biologische’ consumenten hadden in hun mandjes meer onbewerkte en gezonde producten als groente en fruit dan de ‘supermarkt’-consumenten. Uit data over het voedingsgedrag leken biologische consumenten meer conform de richtlijnen van gezonde voeding te eten dan de gangbare consumenten. Ook hadden ze minder plastic afval. Duits onderzoek uit 2010 had al aangetoond dat biologisch etende consumenten gezonder zijn dan gangbaar etende consumenten.

De heftige reacties van de foodies op de visie van Rosanne Hertzberger tonen de kloof tussen de rationaliteit van de wetenschapper en de gevoeligheid van de consument. Achter de strijd tussen de magnetronmaaltijd met E-nummers en de verse biologische producten gaan twee belevingswerelden schuil met hun eigen waarheden. De vraag die resteert is: wat eten we vandaag? En welke impact heeft dat op onze gezondheid en de wereld om ons heen?

Een uitgebreide versie van deze opinie verscheen eerder in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234