Maandag 06/02/2023

OpinieLezersbrieven

‘Opruimen doen wij al jaren. Elke keer na de ‘feestjes’ kunnen wij aan de slag, en wij zijn het spuugzat’

null Beeld Wouter Maeckelberghe
Beeld Wouter Maeckelberghe
Lezers

Ik verzet geen voet

Uiteraard zorgen skaters voor overlast maar dat wij hen zouden viseren en stigmatiseren is een brug te ver (Skaters en buurtbewoners clashen in Antwerpen: ‘Het loopt de spuigaten uit’, DM 28/4). Wij zijn er ons terdege van bewust dat zij niet alleen de oorzaak van de overlast zijn, en dat het grote aantal onsportieve jongeren dat enkel rondhangt en bingedrinkt bijdraagt tot het probleem.

Maar aangezien het artikel hoofdzakelijk over skaters gaat, wil ik daar even op inpikken. Skaters maken inderdaad al jaren gebruik van het plein, maar de dominantie van hun aanwezigheid en het lawaai dat de constructie van de luifel met zich meebrengt, is van recentere datum, evenals het tegenhouden van auto’s en springen op de openbare weg.

Dat de lockdown het jongeren niet makkelijk maakt begrijpen we, maar misschien ook even denken aan mensen die de laatste jaren van hun leven van elk sociaal contact verstoken zijn gebleven en geen jaren meer hebben om dat nog in te halen.

Met de actie ‘Save KNS’-project wil Steve Leung naar eigen zeggen de banden met de buurtbewoners herstellen: eerst door skaters op de geldende regels te wijzen, later door een brief aan omwonenden te versturen en door een opruimactie te organiseren. Opruimen doen wij al jaren. Elke keer na de “feestjes” kunnen wij aan de slag, en wij zijn het spuugzat. Mijn hoed af voor het personeel van de stad dat tussen de feestende jongeren de viezigheid komt opruimen en dat het dan twee seconden later respectloos weer voor hun voeten krijgt gegooid. En heeft er iemand enig idee wie er moet opdraaien voor de onkosten van alle beschadigingen op het plein? De omwonenden?

Aan Els De Bodt (directeur van theaterhuis Hetpaleis’ red.): u woont ongetwijfeld niet aan het plein en in het slechtste geval kan u zich terugtrekken in de betonnen bunker. Wat zou u doen als elke voorstelling verstoord werd door gekletter van 50 tot 60 skaters - dat is geen uitzondering? Ik vraag mij af hoe uw acteurs hierop zouden reageren en hoe snel u dan op de barricades zou staan om skaten te verbieden?

Ik nodig u uit om enkele avonden bij ons door te brengen, binnen of op een – in dit geval niet al te rustige – zomeravond op het terras.

En dan rest er nog de frituuruitbater, die geciteerd wordt: “Wie graag op een rustige plek woont, trekt misschien beter naar een plek buiten de stad”. Van gebrek aan empathie gesproken! Ik woon ondertussen 45 jaar aan het plein en plots krijg ik de keuze tussen wonen met overlast of verhuizen naar de bossen? Ik verzet geen voet! Ik bewonder vaardige skaters en chillen, feesten, muziek beluisteren en films kijken – ze maken ook voor mij deel uit van het “echte leven”.

Als het mij nog wordt toegestaan? Voor het geval u het zich dus nog afvraagt: neen, wij volgen het “advies” van de frituuruitbater niet. Wij wachten op een compromis waarbij er ook met ons rekening wordt gehouden want onze vrijheid eindigt waar uw vrijheid begint.

Linda Berghmans

Kiezen

Met Dominic Cummings ruzie maken, was één van de minder goede ideeën van Boris Johnson. Maar het was kiezen tussen vriendin en raadgever. Dan kan zelfs duur behang je zuur opbreken. Boris’ liefdesleven laat hem geen dure wooninrichting toe. Hij betaalt zich al blauw aan het dure Engelse schoolsysteem en onderhoudsgelden aan ex-lieven. Hij is niet de eerste hooggeplaatste die een woelig liefdesleven combineert met een mandaat. Je zou toch denken dat dergelijke job vereist dat je ‘s morgens met een fris hoofd aan je werkdag begint. Niet met intrigeren hoe je de volgende factuur betaald kan krijgen. In dezen kan Boris zich even voelen als een figuur uit een film van Ken Loach, zonder hoop op stiekeme sponsors natuurlijk.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234