Donderdag 27/02/2020
Cathy Galle. Beeld rv

StandpuntCathy Galle

Oproep aan de farmasector: zet meer in op het zoeken naar deftige middelen voor vrouwgerelateerde problemen

Cathy Galle is journalist. 

Een grote meerderheid van vrouwen met menopauzeklachten zoekt geen heil in de hormoontherapie waarvan allang bewezen is dat ze werkt. Ze zijn bang, want begin jaren 2000 zei een omvangrijke studie dat die therapie een verhoogd risico op borstkanker gaf. Nog steeds hangt het voor vrouwen met klachten af welke gynaecoloog ze treffen: een die de studie nog steeds gelooft, of een die weet dat de resultaten ervan fout waren of fout geïnterpreteerd werden en ondertussen ook door veel andere studies zijn weerlegd.

Menopauzeklachten zijn nochtans niet van de poes. We hebben het hier niet over een klein beetje zweten, maar over onder andere gewrichtspijn, slapeloosheid, neerslachtigheid en pijn bij seks. Vrouwen getuigen dat het hun hele leven overhoop gooit. De klachten kunnen tot niet alleen tot spanningen in relaties leiden, maar zorgen ook voor economische schade omdat vrouwen met klachten soms lange tijd afwezig zijn op het werk.

Dat zowel vrouwen als hulpverleners nog steeds in de war zijn over de onderzoeksresultaten van één welbepaald onderzoek, is pijnlijk. Het echte probleem zit hem echter in het feit dat er tegen menopauzeklachten maar één therapie, die naam waardig, op de markt is. Want de zoektocht naar medicijnen voor vrouwgerelateerde aandoeningen is nog altijd niet populair. Dat is een oud zeer.

Geneesmiddelen moeten, vooraleer ze op de markt mogen komen, eerst door een resem klinische testen. In een laatste fase worden ze ook getest op mensen. In de hoofden van heel wat farmaceutische onderzoekers zijn vrouwen nog altijd rare wezens. Ze maken maandelijks een hormonale cyclus door en nemen in heel wat gevallen anticonceptie, wat hen, althans volgens die onderzoekers, voor wetenschappelijke onderzoek compleet onvoorspelbaar maakt. Te veel gedoe, zeg maar.

Een denkwijze die ondertussen eveneens al lang door wetenschappelijk onderzoek is achterhaald, maar nog altijd in de hoofden van velen circuleert.

Daarom zijn proefpersonen nog altijd veelal van het mannelijke geslacht. En komen er ook sneller medicijnen voor mannen op de markt. Denk maar aan het blauwe pilletje. Toen steeds meer mannen op leeftijd over erectieproblemen begonnen te klagen, was het meteen alle hens aan dek. Terwijl vrouwen nog altijd zitten te wachten op een echt afdoend middel tegen zware menstruatiepijn.

Vrouwen die dus twijfelen over de hormoontherapie tegen menopauzeklachten hebben weinig alternatief. En dus doen vrouwen nog al te vaak wat ze al eeuwen geacht worden te doen: de klachten lijdzaam ondergaan. Alsof wat ze doormaken bij the package hoort, bij het vrouw-zijn dus.

Bij dezen een oproep aan de farmasector: zet meer in op het zoeken naar deftige middelen voor vrouwgerelateerde problemen. Vrouwen maken nog altijd zo ongeveer de helft van de wereldbevolking uit. Van commerciële mogelijkheden gesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234