Zondag 07/03/2021
Cathy Galle. Beeld DM
Cathy Galle.Beeld DM

StandpuntCathy Galle

Open scholen zijn belangrijk. Ze spelen een grote rol in het leiden van jongeren in nood naar hulp

Cathy Galle is journalist bij De Morgen.

Maandag is het weer zover. Dan mogen onze kinderen na twee weken vakantie opnieuw volledig of deeltijds naar school. En zal de discussie allicht in volle hevigheid voortwoeden: is het verstandig om de scholen te openen of niet? De waarheid is dat niemand het echt weet. Er bestaat namelijk geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat onomstotelijk zegt dat scholen opendoen een slechte zaak is. En er bestaat evenmin onderzoek dat het omgekeerde zegt.

Door het gebrek aan echt wetenschappelijk bewijs krijgt de hele ‘scholen-open-of-dicht­discussie’ bij momenten een hoog religie­gehalte: de een ‘gelooft’ dat we het er kunnen op wagen, de ander ‘gelooft’ dan weer dat de hemel op aarde zal vallen als we het doen. 

Bekijk je het puur virologisch, dan lijkt het de evidentie zelve om de scholen dicht te houden. Het is namelijk wél wetenschappelijk bewezen dat ook kinderen en vooral jongeren besmet kunnen raken en het virus kunnen doorgeven. Al is er dan weer geen bewijs dat kinderen massaal besmet raken op die scholen. Wellicht lopen ze hun besmetting eerder daarbuiten op. Puur virologisch bekeken doe je maar beter de hele maatschappij, bedrijven en scholen incluis, op slot. Dat is zonder twijfel de snelste manier om van dit virus af te raken.

Maar er is nog een andere kant aan dit verhaal. Er groeit een hele generatie kinderen en jongeren op die het steeds moeilijker krijgt. Dat er al sprake is van een leerachterstand bij onze kinderen, is ondertussen wél wetenschappelijk aangetoond. Een onderzoek van de KU Leuven toonde aan dat kinderen die vorig schooljaar in het zesde leerjaar zaten, dit schooljaar met een behoorlijke achterstand aan hun eerste middelbaar begonnen.

En dan is er nog hun mentaal welzijn. AWEL, de hulplijn voor kinderen en jongeren, ziet al de hele coronacrisis een sterke stijging van het aantal oproepen en chats. De cijfers van september en oktober liggen zelfs 30 procent hoger dan die van vorig jaar. Depressie, zelfmoordgedachten en angstgevoelens zijn sterk gestegen. 

Open scholen zijn in dit verhaal erg belangrijk. Omdat scholen een sociale functie hebben. Maar ze spelen ook een belangrijke rol in het leiden van jongeren in nood naar hulp. Dat blijkt dan weer uit cijfers van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. Een groot deel van de meldingen daar komen binnen via de CLB’s. Organisaties als Child Focus roepen daarom ook op om de scholen maximaal open te houden.

We hebben dus met andere woorden niet de luxe om dit verhaal enkel puur virologisch te bekijken. Onze regeringen, en ook die van heel wat andere landen, kiezen er nog altijd voor om de scholen prioriteit te geven. Ze doen dat met een bang hartje. Want garanties dat dit verhaal goed afloopt, zijn er niet. In die context trekken de scholen zich maandag weer op gang. Op hoop van zegen.  

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234