Maandag 29/05/2023

OpinieLezersbrieven

Oorlog is geen videogame

Soldaten van het Azov-bataljon tijdens een training dicht bij Kiev.  Beeld NYT
Soldaten van het Azov-bataljon tijdens een training dicht bij Kiev.Beeld NYT

Onvermijdelijk zijn we terechtgekomen in een oorlogslogica, schrijft lezer Patrick Gyselen. Maar bij de menselijke effecten staan we amper stil.

Redactie

Ook in De Morgen zie je ze bijna dagelijks: beelden van Oekraïense slagvelden die verdomd goed op foto’s uit de Eerste Wereldoorlog lijken. Daarnaast vind je ook opsommingen van het wapentuig van beide partijen. Tanks, vliegtuigen, houwitsers, granaten: hoe snel gaan ze, wat is hun reikwijdte, wat is hun efficiëntie? Ik snap wel dat dit nu niet anders kan. Poetins Russen ga je niet tegenhouden met bloemen, pralines en een goed gesprek. Onvermijdelijk zijn we terechtgekomen in een oorlogslogica, een retoriek die het wel over de efficiëntie heeft maar niet over het effect. En daarmee bedoel ik het menselijke effect, ook bij de tegenpartij. Want dat verdringen we. We verdringen dat de kwaadaardige essentie van oorlog bestaat uit verbrokkelen, verbranden of uiteenrijten van menselijke lichamen. Oorlog is geen videogame of tekenverhaal, geen ‘pif, poef, paf, je bent dood’. Als een tank geraakt wordt, verbranden er daar wellicht vier mensen in. Als een granaat in jouw buurt neerkomt, ben je in het beste geval meteen dood. Maar net zo groot is de kans op levenslange verminking en vreselijke pijn, snakkend naar de ‘mort fine’ van morfine. Daar kunnen we vooralsnog niet bij stilstaan. Van het oostelijk front geen nieuws.

Patrick Gyselen, Oostende

Hervorming autokeuring

Bij de hervorming van de autokeuring: is het nodig dat auto’s die weinig kilometers doen, even frequent gekeurd moeten worden als veel-rijders? Wij zijn fietsmensen, we doen +/- alle verplaatsingen met de fiets. Onze auto staat meestal eenzaam te kniezen in de garage. Gelukkig is het een gemeenschappelijke garage en heeft hij sociaal contact. U weet, sociaal contact is goed voor de langdurige gezondheid. Onze Mazda-5, aangekocht in maart 2006, heeft vandaag 107.614 km op de teller, dus gemiddeld 6.330 km per jaar. Met de Car-Pass/de Kilometerweter kent de bevoegde administratie de kilometerstand. Zou het niet zinvol zijn om weinig-rijders minder frequent op te roepen voor keuring? Om de 15.000 km, bijvoorbeeld?

Marc Vandenbruaene, Antwerpen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234