Zaterdag 28/05/2022
Alain Gerlache Beeld DM
Alain GerlacheBeeld DM

ColumnAlain Gerlache

Ook Wallonië heeft een reset nodig

Journalist Alain Gerlache overschouwt de politieke actualiteit. Hij doet dat afwisselend met oud-journalist Walter Zinzen en oud-journalist en -politicus Siegfried Bracke.

Alain Gerlache

In tijden van covid is de vrijdagavond een vast moment voor de Belgische politiek en media. In de ‘Bunker’, de ondergrondse perszaal van de Wetstraat 16, delen de premier en de ministers-presidenten de beslissingen van het Overlegcomité mee. Buiten op straat haasten andere ministers zich naar de camera’s om hun eigen commentaar te geven. En op de sociale netwerken trekken de partijvoorzitters van de meerderheid het laken naar zich toe. De Franstalige politici spelen dat spelletje uitstekend zoals verleden vrijdag nog uit hun tweets bleek. Paul Magnette (PS): “Blij dat naar onze eisen wordt geluisterd.” Georges-Louis Bouchez (MR): “De MR blijft strijden voor de terugkeer van de vrijheden!” Jean-Marc Nollet (Ecolo): “De eerste vensters gaan open. Het werk gaat verder.”

Anderzijds was er haast niets te horen over de herhaalde mislukkingen van de vaccinatie made in Belgium, met als perfecte illustratie twee beelden van de Heizel in Brussel: de ene dag een leeg centrum, de volgende dag monsterfiles. De partners van Vivaldi zweren bij hoog en bij laag dat ze zo vlug mogelijk willen versoepelen en de bevolking perspectieven willen geven. In werkelijkheid zijn ze gedwongen om de maatregelen te handhaven en dat vooral omdat de overheid er niet in slaagt de vaccinatieprocedure efficiënt te beheren, ook al is zij niet de enige verantwoordelijke voor dat falen. In de volgende dagen zullen we zien of de beloofde ‘reset’ echt iets zal opleveren.

Het land wekt de indruk een blinde koers te varen, zowel omdat deze crisis ongezien is als omdat de Belgische staat onbestuurbaar is geworden. We weten dat de crisis vooral de zwaksten in de samenleving treft. Geldt dat ook voor de deelstaten?

De krant La Libre heeft de laatste begrotingsprognoses van het Federaal Planbureau geanalyseerd en noemt ze “niet om vrolijk van te worden”. Die prognoses werpen ook licht op de flagrante verschillen tussen de begrotingstrajecten van de gefedereerde entiteiten. Vanaf 2023 zal het samengevoegde begrotingstekort van de Franse Gemeenschap en het Waals Gewest in nominale waarde groter zijn dan dat van Vlaanderen. En in 2026 zal het begrotingstekort van het Waals Gewest alleen dat van Vlaanderen overtreffen ondanks het feit, merkt La Libre, dat “Wallonië een klein kwart van de Belgische economie vertegenwoordigt, Vlaanderen meer dan 60 procent”. Dat verschil is het gevolg van enerzijds de massale Vlaamse investeringen in de economie om de crisis tegen te gaan, en anderzijds de door de financieringswet geprogrammeerde daling van de transfers van noord naar zuid.

De Waalse minister van Begroting, Jean-Luc Crucke (MR), onderstreept dat de projectie van het Planbureau uitgaat van het bestaande beleid en dat de Waalse regering op de impact van haar strategische investeringen rekent. PS, MR en Ecolo, de partijen van de Waalse meerderheid, zwegen in alle talen.

Moeilijk verteerbare verschillen

Je zou kunnen zeggen dat het allemaal vooral symbolisch is en dat dit soort budgettaire informatie de massa’s niet beroert. Maar de sociale en economische verschillen tussen de deelstaten zijn meer en meer merkbaar in het dagelijkse leven van de bevolking.

Terwijl de horeca hard door de sanitaire crisis wordt getroffen, heeft de RTBF het gemiddelde bedrag berekend van de steun die een restaurant met vier werknemers tijdens de twee verplichte sluitingsperiodes heeft ontvangen. De cijfers spreken duidelijke taal: 16.500 euro in Wallonië, 40.330 euro in Vlaanderen. In Brussel is het nog erger, want daar krijgt het restaurant maar 12.000 euro.

In het televisiejournaal van zaterdag stortte de eigenaar van een bar in Moeskroen, een Waalse gemeente op de taalgrens, zijn hart uit: “Als je Jan Jambon met een brede glimlach hoort zeggen dat hij de steun voor de horeca nog gaat optrekken, terwijl die in Vlaanderen al veel hoger is, dan vinden wij dat niet normaal.” Daarna verklaarde de uitbaatster van een restaurant in Ronse, een Vlaamse gemeente die ook op de taalgrens ligt, dat de steun van Vlaanderen weliswaar niet toereikend is, maar haar toch in staat stelt om veel van haar vaste kosten te betalen, zoals de huur en de elektriciteit. “Moeilijk verteerbare verschillen tussen de gewesten”, besluit de Franstalige openbare omroep. Met een veel grotere media-impact dan de verwachtingen van het Planbureau.

Daar zouden de Franstalige partijvoorzitters ook rekening mee moeten houden en beseffen dat de politieke horizon niet stopt bij de mediashow op vrijdagavond. Ook Wallonië heeft een reset nodig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234