Donderdag 06/10/2022

Opinie

Ook India springt op de klimaattrein

Een zonne-energiecentrale in het westen van India. Beeld AFP
Een zonne-energiecentrale in het westen van India.Beeld AFP

Dit stuk verscheen dit weekend als hoofdartikel in The New York Times.

NYT

Nu ook India een plan heeft aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, hebben alle belangrijke economieën van de wereld - met inbegrip van de grote vervuilers, zoals de Verenigde Staten, China, de Europese Unie en Brazilië - zich verbonden tot de strijd tegen de klimaatverandering.

De Verenigde Naties hebben alle landen die aan de klimaattop van november in Parijs deelnemen gevraagd om hun eigen actieplan voor te stellen. In augustus maakte president Obama het Clean Power Plan van de VS bekend: de Amerikaanse energiesector zou zijn koolstofuitstoot tegen 2030 met 32 procent verlagen tegenover 2005. China volgde met een verbintenis om na 2030 zijn uitstoot te doen dalen en in 2017 een binnenlands systeem voor de handel in emissierechten in te voeren.

Nadat ook Europa en Brazilië hun plannen hadden aangekondigd, was India de laatste grote vervuiler die nog geen initiatief had voorgesteld. Het heeft zich altijd tegen een beperking van de uitstoot verzet, om zijn economische ontwikkeling niet af te remmen. Het argumenteerde dat de rijke landen, zoals de VS, de verantwoordelijkheid voor de klimaatverandering dragen en dat de arme landen de kans moeten krijgen om hun levenspeil te verhogen. Onredelijk is dat niet. De gemiddelde Amerikaan produceert ongeveer 17 ton koolstofdioxide per jaar, terwijl in India, waar 400 miljoen mensen geen elektriciteit hebben, de uitstoot slechts 1,9 ton per persoon bedraagt.

undefined

Zelfs nu blijft India, anders dan de VS en China, gekant tegen een verlaging van de uitstoot in absolute cijfers. Het belooft alleen een tragere stijging van zijn verbruik van fossiele brandstoffen, samen met grote investeringen in wind, zon en andere schone energiebronnen. Volgens India kan het met deze aanpak zijn economie tegen 2030 met een zevenvoud doen groeien tegenover 2005, terwijl zijn koolstofuitstoot slechts zou verdrievoudigen.

Het feit dat India zich heeft geëngageerd is hoe dan ook een doorbraak. Later zal het natuurlijk beter moeten doen. Elk land zal dat moeten, want volgens de berekeningen zullen de huidige verbintenissen de temperatuur van de planeet nog altijd met 4 graden Celsius doen stijgen, ver onder het streefdoel van 2 graden. Een stijging van meer dan 2 graden Celsius zou onvermijdelijk tot grootschalige droogte, een blijvende stijging van de zeespiegel en rampzalige stormen leiden.

Maar laten we voorlopig liever naar het goede nieuws kijken en ervoor zorgen dat de verbintenissen die ongeveer 140 landen zijn aangegaan een echt keerpunt in de koolstofproblematiek worden. De grote uitdaging voor de onderhandelaars in Parijs, op 30 november, zal erin bestaan de beloften om te zetten in een concreet plan voor de volgende decennia. Dat plan moet het streefdoel van 2 graden Celsius haalbaar maken, en het moet worden aangevuld met een systeem voor de meting en de rapportering van de prestaties van elk land.

Transparantie - een bron van verdeeldheid tijdens de vorige grote klimaattop, in Kopenhagen in 2009 - is van cruciaal belang.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234