Zaterdag 19/06/2021
Walter Zinzen. Beeld rv
Walter Zinzen.Beeld rv

ColumnWalter Zinzen

Ook in Vlaanderen wordt de kunst van leugens te verpakken in halve waarheden beoefend

Oud-journalist Walter Zinzen overschouwt de politieke actualiteit. Hij doet dat afwisselend met journalist Alain Gerlache en oud-journalist en -politicus Siegfried Bracke.

Een halve waarheid is een hele leugen, zegt een oud spreekwoord. We zijn geneigd vooral Donald Trump in verband te brengen met dat spreekwoord. Maar vergis u niet. Ook in Vlaanderen wordt de kunst van leugens te verpakken in halve waarheden met verve beoefend. Een paar dagen geleden viel een pamflet van de N-VA in mijn bus dat door onze eigen Trump geschreven lijkt te zijn.

Het begint al met de eerste zin. Het is alsof Donald zelf spreekt: “Op 26 mei 2019 stemde u voor meer Vlaanderen”, staat er. Geen halve waarheid, een hele leugen. De waarheid is dat de N-VA 280.000 kiezers verloren heeft en meer dan 54 procent zijn stem gaf aan Open Vld, sp.a, Groen en PvdA samen. Geen enkele van die partijen vroeg ‘meer Vlaanderen’. Wat is dat trouwens: ‘meer Vlaanderen’? Heeft de coronacrisis en de behandeling ervan niet overtuigend aangetoond dat ‘meer Vlaanderen’ de zaken alleen maar verergerd heeft?

Concreet voorbeeld: de federale regering heeft zopas een aanmoedigingspremie van 985 euro aangekondigd voor het ziekenhuispersoneel in afwachting van een loonsverhoging volgend jaar. De Vlaamse regering daarentegen, geleid door een N-VA’er, laat het zorgpersoneel in de woon-zorgcentra in de kou staan. ‘Meer Vlaanderen’ betekent dus hardvochtige gierigheid en gebrek aan respect voor mensen die zich dag en nacht inzetten voor de medemens. En daarvan zouden wij meer willen?

Het N-VA-pamflet beweert ook dat wij kiezers voor een ‘kordaat en humaan migratiebeleid’ hebben gestemd. Vele duizenden Vlamingen hebben voor een rechtvaardig en humaan migratiebeleid gestemd. De N-VA beweert dat het beleid van haar gewezen staatssecretaris Theo Francken humaan geweest is. Kordaat was het zeker. Humaan allesbehalve. Een halve waarheid dus.

Ook zouden wij, simpele kiezers, voor een realistisch klimaatbeleid hebben gestemd. Zo zo, de N-VA promoot een realistisch klimaatbeleid? Waarschijnlijk daarom heeft de bevoegde N-VA-minister meer dan 50 ha ontbossing in de Antwerpse haven goedgekeurd.

Nergens staat te lezen dat de kabinetten-De Wever (regionaal en federaal) afgestraft zijn vanwege een antisociaal besparingsbeleid. Snoeien om te groeien, weet u nog? Als de nieuwe federale regering het anders aanpakt, krijgt de kiezer exact wat hij gewild heeft. Voor zover DE kiezer bestaat natuurlijk. Maar volgens de N-VA heeft die kiezer ‘compleet het tegenovergestelde’ gekregen van alles waar hij voor was: “Uw stem is gewoon terzijde geschoven. U verdient meer respect. Een federale regering zonder Vlaamse meerderheid en met een regeerprogramma dat lijnrecht ingaat tegen waarvoor u gekozen heeft, is onaanvaardbaar."

Het kabinet-De Croo heeft 49 procent van de Vlaamse kiezers achter zich en komt in het parlement twee zetels tekort om ook in de Nederlandstalige groep een meerderheid te hebben. Is dat ‘onaanvaardbaar’? Is het een door ‘Franstaligen gedomineerde uitstelregering’ zoals het N-VA-pamflet beweert? Of het een uitstelregering wordt, zullen we zien in 2024. Maar door Franstaligen gedomineerd? Zoals de grondwet het voorschrijft is de federale regering samengesteld door evenveel Frans- als Nederlandstalige ministers. In de Wetstraat 16 zetelt een Vlaamse premier. Binnenlandse Zaken, Financiën, Justitie, Volksgezondheid, Ambtenarenzaken, Energie en Ontwikkelingssamenwerking worden allemaal beheerd door Vlaamse ministers. Het zijn stuk voor stuk belangrijke departementen. Van een Franstalige dominantie in het kabinet is geen sprake.

Dat de N-VA zo bezorgd is over de suprematie van het parlement zou lachwekkend zijn als het niet zo hypocriet was. Waar was het respect voor het parlement toen dat in 2018 het zogenaamde Marrakesh-pact goedkeurde met een tweederdemeerderheid? Voorzitter De Wever vond toen dat die beslissing niet spoorde met de volkswil, liet het kabinet-Michel vallen en stortte ons land in een uitzichtloze politieke crisis.

Van het kabinet-Michel gesproken: dat vertegenwoordigde amper 20 procent van het Waalse electoraat. Heeft toen iemand van de N-VA geroepen dat dit gebrek aan een Franstalige meerderheid ‘onaanvaardbaar’ was? De MR was in 2014 de enige Franstalige partij die met de N-VA wou regeren. Als dank daarvoor stak De Wever haar vier jaar later een dolk in de rug. Om in 2020 de MR en haar voorzitter de huid vol te schelden. Opnieuw kwam de dolk tevoorschijn: De Wever wou de MR niet in de regering die hij met de PS wou vormen.

Als gevolg daarvan kwam de Vivaldi-regering tot stand. Dat die geen Vlaamse meerderheid heeft, is dus de schuld van de N-VA zelf. Maar die waarheid staat niet in het pamflet.

Trump, ik zei het toch?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234