Vrijdag 09/06/2023
Hugo Camps. Beeld Bob Van Mol
Hugo Camps.Beeld Bob Van Mol

Column

Ook de etalage van N-VA ligt vol met pompeuze nulliteiten die wachten op een decoratie

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag

Hugo Camps

We zijn teruggeworpen in de tijd, leven weer voluit in de sfeer van de CVP-staat. Politieke benoemingen worden manu militari doorgedrukt. Het machismo regeert.

Erger is dat alle schaamte ontbreekt. Niemand bloost bij de parachutage van Steven Vanackere in de Nationale Bank. Deze beroepssollicitant voor alles wat hoog is in het leven, kan rekenen op de karwats van zijn partijvoorzitter. Wouter Beke is niet te beroerd om de gaullist uit te hangen: ik of de chaos. De regeringen van tegenwoordig hangen met spuug en ijzerdraad aaneen en juist daarom beleeft het machtswoord gouden tijden.

De democratie wordt even op stal gezet.

Onverdraaglijk is de saga rond de opvolging van Jan Briers als gouverneur van Oost-Vlaanderen. Boerenkrijg rond de meest nutteloze functie in de openbare ruimte. Beter gezegd, rond een lege doos. Op de achtergrond verrijst bijna altijd het hoofd van de bestuurlijke slons in de Vlaamse regering, Liesbeth Homans. Ontembare broddelkoningin van wetten en decreten.

Pakhuizen voor politieke benoemingen

Waar gaat het over? De provincies hebben hun langste tijd gehad. Overbodig, bekrompen, pathetisch. Provincies zijn pakhuizen voor politieke benoemingen die er maatschappelijk weinig toe doen. Ze zijn de schaamlap voor het ontbreken van een grotestedenbeleid. Vergelijk ze met de kerk: dure stenen op elkaar voor een leeg huis. De consumenten zijn zoek. Op Limburg na (geen grote steden) zijn de provincies pofferige restanten van bestuurlijke wellust. Het is alleen maar sub-nationalisme dat vooral gevoed wordt door een hang naar folkloristisch decorum om te blijven voortbestaan. Je hoort ze vooral bij lokale calamiteiten als daar zijn: mislukte aardappeloogst, te hoge waterstand, transitmigranten in het park. O ja, fietspaden zijn ook een geliefd onderwerp.

Carina Van Cauter trok zich terug als kandidaat-gouverneur. De kansen voor N-VA-kandidaat Wim Leerman liggen nu open en bloot. Deze stadsambtenaar werd gepresenteerd als een betere manager dan de liberaal Van Cauter. Alsof dat een criterium voor een benoeming zou zijn. Er valt, behalve gebakken lucht, helemaal niets te managen op provinciaal niveau. Alles is protocol.

De liberalen vragen om een nieuwe procedure, N-VA zegt neen en CD&V zwijgt in alle talen, want daar weten ze verdomd goed dat politieke benoemingen ruilhandel zijn. Geven en nemen, met her en der een douceurtje. Mij verbijstert het dat terwijl de halve wereld in brand staat hier tot ter dood gestreden wordt voor een gouverneurspostje. Met N-VA zou alles anders worden, maar kennelijk alvast niet de postjeshonger, zo blijkt. Ook hun etalage ligt vol met pompeuze nulliteiten die wachten op een decoratie.

Partijpolitieke boogschutters

Goed bestuur moet neutraal zijn. Dat is het in dit gezellig landje nooit geweest en zal het ook niet worden. Oompje eerst. Het is de verderfelijke rode draad in de Vlaamse ambtenarij. Partijpolitieke boogschutters gaan voor profielloze boekhouders. Nergens ter wereld is de politiek zo vlezig als bij ons. Het houdt de valse suggestie van gemoedelijkheid en bereikbaarheid in. Maar juist in de vetmesting van het apparaat ontstaat afstand en vervreemding. Er is nauwelijks een band tussen het volk en zijn bestuur. Dat geldt zelfs voor de Vlaamse regering en al helemaal voor provincies.

Ik heb de tijd nog gekend dat de benoeming van een arrondissementscommissaris aan de regeringstafel moest worden ontknoopt. En dat een kandidaat-voorzitter voor de rechtbank moest gaan bedelen bij de Bestendige Deputatie.

Van een geconstipeerde democratie gesproken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234