Zaterdag 10/06/2023

OpinieLezersbrieven

‘Ook al werden ze soms getrakteerd op boegeroep en fluitconcerten, toch gaven ze geen krimp’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
Lezers

Vluchtelingen

Staatssecretaris Sammy Mahdi verkiest geen vinger uit te steken voor migranten in hongerstaking, uit vrees dat hij een hand kwijtraakt. Sinds de tweede helft van de 19de eeuw is België taai in het toekennen van het statuut van vluchteling. Zelfs de Joden op de vlucht voor het naziregime verkregen dit statuut niet. In feite kon België hen terugsturen naar Duitsland, want er was een bilateraal akkoord. Maar protesten verhinderden dat.

In de Verenigde Staten was er in 1955 de grootse massadeportatie uit de geschiedenis van het land: 1,3 miljoen latino’s werden teruggestuurd naar Mexico in Operation Wetback. De scheldnaam ‘wetback’ werd gebruikt voor latino’s die via de grensrivier Rio Grande de VS binnenraakten, maar de mensen die weggestuurd werden waren het land legaal ingekomen, via het programma Operation Bracero. Mexico kreeg een tekort aan arbeidskrachten en vroeg een terugkeer van zijn burgers, wat gezien het anti-Mexicaanse sentiment brutaal ten uitvoer werd gebracht. In ziekenhuizen werden latino’s van het bed gelicht en aan de grens gedumpt.

Het illustreert duidelijk de ‘push and pull’-strategie die gebruikt wordt om migranten aan te lokken en af te stoten, naargelang de economische omstandigheden. Na WOII importeerde België Italianen, Polen, Grieken, Spanjaarden en Marokkanen om het werk uit te voeren waarvoor de Belgen bedankten.

De Amerikaanse schrijver John Steinbeck deed een onderzoek naar arbeiders in de fruitpluk in Californië, die gemigreerd waren door de Dust-Bowl stofstormen in hun eigen streek. Hij ontdekte er in de kampen toestanden van wreedheid die hij niet mogelijk achtte in een beschaafd land en sprak in zijn verslag The Harvest Gypsies van fascistische methodes. Het verslag gebruikte hij als de basis voor zijn werk De druiven der Gramschap (1939). Een werk dat actueel zal blijven.

Roger Vyverman, Ninove

Morele winnaars

Onze Rode Duivels zijn nu al de morele winnaars van het Europees Kampioenschap voetbal. Ook al werden ze soms getrakteerd op boegeroep en fluitconcerten, toch gaven ze geen krimp. Elke match werd voorafgegaan door een geknielde houding (in het bijzonder Lukaku met de gebalde vuist) als steun aan de Black Lives Matter-beweging, een boodschap tegen racisme. België nam hierin het voortouw en verschillende landen zijn gevolgd, jammer genoeg was de solidariteit onder de meeste voetbalploegen beperkt. Respect voor onze Duivels, zoals de UEFA het voorschrijft, in woord en daad: zij hebben ons landje weer doen blinken op de Europese kaart.

Johan Peeters, Keerbergen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234