Woensdag 16/10/2019

Opinie

Ooit al met een bevlogen priester gesproken, Tom De Cock?

Beeld Sanne De Wilde

Geert De Cubber is journalist bij het christelijke opinieweekblad Tertio en diaken in het bisdom Gent. Hij schrijft deze opinie in eigen naam.

Beste Tom De Cock,

Het beeld dat je ophangt van de kerk stemt in de verste verte niet overeen met hoe ik het als gelovige ervaar. Niks verwoestend, niks conservatief, niks “stempel op de samenleving”. Wel integendeel. Maar ik begrijp het wel: het is nu eenmaal makkelijker mee te gaan in de goedbekkende clichés - “Elf grijze, oude, ongetrouwde en kinderloze mannen met wijze stem en zoete wolligheid” om de bisschoppen te beschrijven; zelfs al zijn ze lang niet allemaal even grijs of oud, ik kan er me met enig monkelen wel iets bij voorstellen. Uit ervaring weet ik dat menig kerkbasher er gemakshalve een preconciliair kerkbeeld op na houdt. Persoonlijk vind ik dat al te gratuit en nogal beperkt, maar ik heb niet de minste ambitie dat beeld bij te sturen - hoe zou ik dat kunnen? Sta me evenwel toe toch een alternatief beeld te schetsen van “de kerk”, dat meer aanleunt bij mijn gelovige beleving.

Volk onderweg

De kerk - ik schrijf dat zelf altijd zeer bewust met kleine letter - is in de eerste plaats een beweging van mensen en geen instituut. Dat zullen de meeste gelovigen je trouwens ook volmondig bevestigen. Wellicht niet de meest rabiate traditionalisten, dat is waar, maar geloof me: ook binnen de kerk - een huis met vele kamers - is dat een zeer kleine minderheid, ook al maakt ze soms veel kabaal. Maar soit, we dwalen af. De kerk is een volk onderweg: vanuit het besef van de eigen kwetsbaarheid en beperktheid gaan we op weg, samen met anderen. We delen elkaars gebrokenheid en trachten ermee om te gaan. En we doen dat vanuit een inspiratiebron die ons dierbaar is en waarin we als gelovigen ook God herkennen: het Evangelie. Niet dat je van dat Evangelie alles letterlijk moet nemen - nog zo’n hardnekkig anachronisme. Wie gelooft, hangt zijn verstand niet aan de kapstok. Wel integendeel. De rede van de wetenschap helpt het geloof volwassen vorm te geven. De twee hebben elkaar nodig. Het was Albert Einstein die ooit zei: “Wetenschap zonder religie is lam, religie zonder wetenschap is blind”. Wie zijn wij om een van de grootste genieën tegen te spreken?

Leven in de diepte

Wat ik je nog vragen wou, beste Tom: heb je ooit al eens echt in de diepte met mensen gesproken die getuigen over de vreugde die het evangelie hun in het dagelijkse leven brengt? Het zijn er wellicht meer dan je vermoedt. Ooit al met bewogen diakens, bevlogen priesters of begeesterde bisschoppen gesproken? Met gelovigen die - oprecht zoekend - hun weg vinden in het leven dankzij het Evangelie? Het antwoord op die vragen ken ik niet - daarom stel ik ze ook -, maar mocht het negatief zijn: altijd welkom om van gedachten te wisselen. Niet alleen over “de kerk” of “de ethiek”. Dat is veel te beperkt. Maar over het leven in de diepte. Want daar moeten we uiteindelijk allemaal onze weg in vinden. Ik wens het je in elk geval toe.

Hartelijke groet,

Geert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234