Vrijdag 02/06/2023

Standpunt

Onze relatie met technologie staat onder druk. En dat is volledig terecht

Freek Evers. Beeld Jorne Daems
Freek Evers.Beeld Jorne Daems

Freek Evers is journalist bij De Morgen.

Freek Evers

Enkel voor de dagelijkse vergadering om tien uur en maximaal een halfuur ’s avonds. Liefst van al niet in het weekend. Op die manier probeer ik mijn relatie met Twitter tegenwoordig in de hand te houden. De app is samen met die van Facebook en Facebook Messenger van mijn telefoon verbannen. Enkel de sociale apps Instagram, WhatsApp en Slack verdienen nog een plek in mijn broekzak. Al gaan ook voor die onlinediensten de notificaties genadeloos uit. O ja, uiteraard staat elk groepsgesprek op stil.

Ik ben duidelijk een kind van mijn tijd. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van de Digimeter. Dat onderzoek brengt jaarlijks het mediagebruik van de Vlamingen in kaart. Acht op de tien Vlamingen proberen zichzelf minstens een regel op te leggen om zich minder afhankelijk te voelen van de smartphone. Dat voornemen kadert in de belangrijkste vaststelling dit jaar: onze relatie met technologie staat onder druk.

Technologie heeft ons belogen, bedrogen en bestolen.

Aandacht

Smartphones zouden onze blik op de wereld verbreden. In de plaats kregen we toestelletjes die ongegeneerd constant om onze aandacht schreeuwen. Hoe kunnen we die complexe wereld dan rustig laten binnensijpelen? Het www beloofde informatie te democratiseren. In de plaats kregen we tijdlijnen waarin het steeds moeilijker werd om echt van vals te onderscheiden. Bovendien draaide het internet ons een rad voor de ogen met extreem gebruiksvriendelijke en vooral gratis applicaties. Alleen betalen we ze duur met onze persoonlijke gegevens.

45 procent van alle Vlamingen worstelt door een cocktail van bovenstaande teleurstellingen met een haat-liefdeverhouding met technologie. We zijn naïef geweest. We hebben ons in ons enthousiasme laten rollen. Zelfs de zogenoemd ‘digital natives’ geven in het onderzoek steeds meer aan dat de digitale wereld ook voor hen verwarrend kan zijn. Het is niet omdat je goed bent in Fortnite en TikTok dat je ook de economische realiteit achter die geestige applicaties begrijpt.

Vertrouwen

Die groeiende bezorgdheid is op zich geen kwalijke evolutie. Wie beseft dat er een grote kans is op verwarring, is meer op zijn hoede. Of dat nu gaat over het delen van persoonlijke gegevens op sociale media, het versturen van een naaktselfie of het vertrouwen van een nieuwsbericht op Twitter.

Maar we mogen burgers in die ingewikkelde relatie niet aan hun lot overlaten. Het is ook aan het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid om een klimaat te creëren waarin technologie ten dienste staat van de mens. En niet omgekeerd. De smartphone met al zijn verslavende apps was maar een voorbode van de digitale tsunami die op ons afkomt. Als we willen mee surfen op innovaties zoals 5G, artificiële intelligentie, augmented reality en virtual reality zullen we onszelf en de technologie moeten leren vertrouwen. Anders worden we overspoeld.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234