Dinsdag 10/12/2019

Standpunt

Onze regering laat militairen paraderen voor gebouwen waarvan ze de plannen te grabbel gooit

Beeld BELGA

Toen deze krant berichtte dat grondplannen en andere informatie van gebouwen en sites met een hoog veiligheidsrisico met een simpele muisklik online te vinden zijn, reageerde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) met opmerkelijke gelatenheid. Hoezo risico? Volgens de minister was er geen probleem, en vind je op Google Street View preciezere informatie dan op die grondplannen.

Daarmee leek de discussie gesloten. Leek, want zoals te verwachten en te voorzien was, valt er op overheidswebsites nog veel meer informatie van nog veel gevoeliger locaties te vinden. Plannen van SHAPE, het operationele hoofdkwartier van de NAVO nabij Bergen, bijvoorbeeld. Je hoeft niet eens illegaal te hacken om die documenten te vinden. Wie een beetje met Google overweg kan, komt zo uit bij de grondplannen.

We zijn het ditmaal alvast zelf even gaan nakijken op Google Street View. Als je de locatie van SHAPE ingeeft, krijg je alleen vier nietszeggende straatfoto's van de omgeving van de militaire site te zien. Er zit een zeer groot verschil in informatiewaarde tussen die fotootjes en de grondplannen die overheidsdiensten, zonder dat ze het goed en wel schijnen te beseffen, zelf beschikbaar stellen.

Het openbaar maken van plannen van zwaar beveiligde militaire sites is een blunder, die ook internationaal weerklank zal krijgen. Het valt alleszins nog te bezien of ze ook in Washington de grap inzien van een minister die het op straat zwieren van NAVO-informatie vergelijkt met een stratenplan op Google.

Het is namelijk ook een blunder die te voorkomen was, als de bevoegde ministers niet zo lacherig met eerdere onthullingen omgesprongen waren. In plaats van het nieuws weg te relativeren, zou het een daad van goed bestuur geweest zijn om alle overheidssites preventief te controleren op dit soort informatie. In plaats van een impuls om werk te maken van databeveiliging heeft deze regering enkel riskante nonchalance getoond.

Voor alle duidelijkheid: het departement van waarop de SHAPE-data geopenbaard zijn, valt niet onder de bevoegdheid van minister Jambon. Door als minister bevoegd voor de binnenlandse veiligheid dit soort risico's weg te lachen, heeft hij zich wel politiek kwetsbaar gemaakt. Hoe ernstig kun je een regeringslid nemen dat de bevolking sust met paraderende militairen op straat voor de gebouwen waarvan de grondplannen te grabbel gegooid worden?

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

Lees ook

Alweer zijn gevoelige gegevens online te vinden. Op een Belgische overheidswebsite staat een grondplan van SHAPE, het operationele militaire hoofdkwartier van de NAVO in Europa. Ook vertrouwelijke documenten van de FOD Informatie- en Communicatietechnologie staan open en bloot op het net.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234