Vrijdag 24/09/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntStavros Kelepouris

Onze politici oordelen dat er versoepeld kan worden. De rapporten op hun bureau zeggen het omgekeerde

Stavros Kelepouris is journalist.

Het einde van de coronacoupe komt in zicht. Het Overlegcomité beslist vrijdag wellicht dat kappers en andere niet-medische contactberoepen weer de deuren kunnen openen. Het zou de eerste keer zijn dat in deze lockdown maatregelen teruggedraaid worden sinds begin december de niet-essentiële winkels weer open gingen.

Daaruit spreekt een opmerkelijk optimisme over de weg uit deze crisis. Onze politici oordelen blijkbaar dat er versoepeld kan worden. Nochtans liggen op hun bureau twee rapporten waaruit krek het omgekeerde blijkt. Die rapporten tonen hoe de Britse covidvariant eind deze maand dominant zal zijn. De maatregelen van vandaag zijn dan mogelijk niet meer voldoende om de epidemie onder controle te houden.

Even opmerkelijk: dezelfde politici die vandaag ruimte zien voor versoepelingen, dachten daar in november nog flink anders over. Het Overlegcomité schoof toen drie drempels naar voren. Het dagelijks aantal nieuwe hospitalisaties moest onder 75 zitten, de besmettingen onder 800, en de positiviteitsratio onder 3 procent. Er moest ook een consistent dalende trend zijn.

Geen van die vakjes kan afgevinkt worden. Er is niet één dag geweest waarop ook maar één van de drempels gehaald werd. Anders gezegd: de veilige haven – volgens de definitie van het Overlegcomité zelf – is niet bereikt. Zeker de besmettingen komen niet eens in de buurt van wat voorgeschreven werd.

Twee weken geleden werden die voorwaarden weliswaar aan de kant geschoven en werd prompt een nieuw criterium in het leven geroepen. De kappers konden weer open als de cijfers op veertien dagen tijd voldoende verbeterden. Het valt niet te ontkennen: de belangrijkste indicatoren staan er vandaag inderdaad beter voor. Of ze ook voldoende gedaald zijn, is discutabel. Precieze doelstellingen werden niet geformuleerd. Een cynicus zou kunnen zeggen: met opzet, zodat deze keer niemand ergens op vastgepind kan worden.

Wie raakt hier nog wijs uit? Er zijn grosso modo twee strategieën in deze pandemie. Ofwel probeer je de curve plat te slaan, of laat je het virus enkel op een bijzonder laag niveau circuleren. Ofwel ga je ‘dansen’ met het virus. Onze politici slagen er maar niet in te kiezen wat ze willen.

De drie hogergenoemde drempels – een uitloper van de nooit gelanceerde coronabarometer – moesten het crisisbeheer objectiveren. Ze maakten voor iedereen helder wanneer versoepelingen aan de orde waren. Dat duurt onze heren en dames politici kennelijk te lang. Maar wat krijgen we in de plaats? Een politieke beslissing die werkelijk op geen enkel wetenschappelijk inzicht gebaseerd is. Uiteraard is de maatschappelijke nood aan versoepelingen groot. Maar wie beweert dat hier een visie op het crisisbeheer achter schuilt, kletst uit zijn nek. De belofte om de kappers en contactberoepen opnieuw te openen, is een wilde gok.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234