Maandag 26/07/2021

Opinie

▶ ‘Onze democratie staat op het spel’: lees hier de historische toespraak van oud-president Obama

Barack Obama. Beeld Photo News
Barack Obama.Beeld Photo News

Barack Obama is oud-president van de Verenigde Staten. Dit is een ingekorte versie van de toespraak die hij deze week uitsprak op de Democratische Conventie.

Bekijk hier: ‘Laat ze uw democratie niet stelen’

Goedenavond iedereen,

Jullie weten dat dit geen normale conventie is. Dit zijn geen normale tijden. Daarom wil ik heel duidelijk zijn over wat in deze verkiezing op het spel staat.

Ik ben hier in Philadelphia (in het Museum of the American Revolution, red.), waar onze Grondwet werd opgesteld en ondertekend. Die Grondwet is niet perfect, maar ze gaf ons een systeem – een representatieve democratie – dat ons in staat gesteld heeft om dit land beetje bij beetje rechtvaardiger, gelijker en vrijer te maken. Het enige ambt in dat systeem dat door heel het volk verkozen wordt, is dat van de president. We mogen daarom van onze president verwachten dat hij zich verantwoordelijk voelt voor de veiligheid en het welzijn van ons allemaal, dat hij de hoeder van de democratie is en onze vrijheden en idealen beschermt en verdedigt.

Ik hoopte, in het belang van ons land, dat Donald Trump die plichten ernstig zou nemen. Maar dat heeft hij nooit gedaan. Het ging hem allemaal slechts om zijn eigenbelang en dat van zijn vrienden, en om zijn eigen ego. De gevolgen zijn rampzalig. 170.000 Amerikanen zijn dood. Miljoenen banen zijn verdwenen, terwijl de rijken rijker zijn dan ooit. Onze reputatie in de wereld is besmeurd en onze democratische instellingen worden als nooit tevoren bedreigd.

Joe Biden kan dat veranderen. Hij heeft de ervaring en de visie om de pandemie onder controle te krijgen, de economie te redden, ons aanzien in de wereld te herstellen, ervoor te zorgen dat ons land weer een voorbeeld voor de wereld wordt: een natie die aan de kant van de democratie staat, niet die van de dictators.

En vooral, ik ken Joe en ik weet dat hij echt om elke Amerikaan geeft. En dat hij in de democratie gelooft, gelooft dat het stemrecht heilig is en dat we het voor de mensen gemakkelijker moeten maken om hun stem uit te brengen, niet moeilijker.

Joe Biden en Kamala Harris kunnen ons land uit deze duistere tijden loodsen en het weer beter maken. Maar ze kunnen dat niet alleen. Een democratie heeft actieve en geïnformeerde burgers nodig. Daarom vraag ik jullie om in je eigen vermogen te geloven, om je verantwoordelijkheid op te nemen en te verzekeren dat de basiswaarden van onze democratie niet verloren gaan.

Want dat is wat nu op het spel staat. Onze democratie.

Ik begrijp waarom veel Amerikanen de politiek niet meer zien zitten. Ik begrijp waarom een blanke fabrieksarbeider die zijn loon ziet dalen of zijn baan naar het buitenland ziet vertrekken, het gevoel heeft dat overheid niets meer voor hem doet, en waarom een zwarte moeder het gevoel heeft dat ze dat nooit heeft gedaan. Ik begrijp waarom een nieuwe immigrant om zich heen kijkt en zich afvraagt of er hier nog plaats voor hem is. Waarom jonge mensen het politieke circus zien, de valsheid en de leugens en de waanzinnige complottheorieën, en het allemaal de rug toe keren.

De president en de andere machthebbers, zij die gebaat zijn bij de status quo, zij rekenen op jullie cynisme. Ze weten dat ze je niet kunnen overtuigen met hun beleid, dus hopen ze het je zo moeilijk mogelijk te maken om te stemmen, en je ervan te overtuigen dat je stem er niet toe doet. Dat is hoe ze winnen. Dat is hoe ze beslissingen blijven nemen die van invloed zijn op je leven en het leven van de mensen van wie je houdt. Dat is hoe een democratie verwelkt tot ze helemaal geen democratie meer is.

Wij mogen dat niet laten gebeuren. Laat ze niet met jullie macht aan de haal gaan. Laat ze jullie democratie niet stelen. Maak nu al plannen om te stemmen. Doe dat zo vroeg mogelijk en leg je vrienden en familie uit hoe zij ook kunnen stemmen. Doe wat Amerikanen al meer dan twee eeuwen doen, in nog moeilijkere tijden dan deze – al die stille helden die de moed hadden om tegen onrecht en tegenspoed te blijven strijden.

Wat onze achtergrond ook is, allemaal zijn we de kinderen van Amerikanen die voor de goede zaak hebben gevochten. Overgrootouders die in fabrieken werden uitgebuit, zonder rechten, zonder vakbond. Boeren die hun dromen in stof zagen vergaan. Ieren en Italianen, Aziaten en Latinos die te horen kregen dat ze niet welkom waren. Joden en katholieken, moslims en sikhs die gewantrouwd werden om hun geloof. Zwarte Amerikanen die geketend werden en gegeseld en gelyncht. Die werden bespuwd als ze een restaurant wilden binnengaan. Die een pak slaag kregen als ze probeerden te stemmen.

Als ooit iemand het recht gehad heeft om te geloven dat de democratie niet werkte en niet kon werken, dan waren het die Amerikanen. Onze voorouders. De democratie liet hen in de steek. Zij wisten hoe schril de dagelijkse realiteit van Amerika verschilde van de mythe. En toch gaven zij het niet op. Zij sloegen de handen in elkaar en zeiden – we zullen een manier vinden, hoe dan ook, om dit te doen werken.

Diezelfde geest heb ik in de afgelopen jaren sterker zien worden. Mensen van elke leeftijd, elke achtergrond, zijn op straat gekomen om te beletten dat gezinnen werden gescheiden, dat er weer doden vielen op scholen, dat onze kinderen op een onbewoonbare planeet zouden opgroeien. Amerikanen van alle rassen zijn samengekomen om onrecht en brutaliteit van de staat aan te klagen en te verklaren dat zwarte levens belangrijk zijn, niet meer maar ook niet minder, opdat geen enkel kind in dit land de pijn van het racisme zou voelen.

Aan de jonge mensen die ons deze zomer hebben geleid, die ons vertellen dat we beter moeten zijn: jullie zijn op heel veel manieren de vervulde dromen van dit land. De vorige generaties moesten ervan overtuigd worden dat iedereen evenveel waard is. Voor jullie is dat een gegeven, een overtuiging. Jullie kunnen onze democratie een nieuwe betekenis geven. Jullie kunnen ze beter maken. Jullie zijn het ontbrekende ingrediënt, de mensen die zullen beslissen of Amerika wel of niet het land wordt dat zijn idealen waarmaakt.

Dat werk zal nog lang doorgaan na deze verkiezingen. Maar de kans op succes hangt volledig af van de uitslag in november. Deze regering heeft laten zien de democratie te zullen afbreken als dat nodig is om te winnen. Dus moeten we de democratie stutten en moeten we al onze energie in de komende 76 dagen stoppen, en dan moeten we stemmen als nooit tevoren, zodat we er geen twijfel over laten bestaan waar dit land voor staat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234