Zondag 09/05/2021
Kopje voor online en editie Cathy Galle Beeld DM
Kopje voor online en editie Cathy GalleBeeld DM

StandpuntCathy Galle

Ons land staat op vaccinatievlak in een spreidstand, maar het plan-Jambon is weinig realistisch

Cathy Galle is journalist.

Het was alweer een tijdje geleden dat een Vlaams-nationalist nog eens openlijk de kans gezien had om de boeman bij de Franstaligen te leggen. Maar het is minister-president Jan Jambon (N-VA) zondag helemaal gelukt. In De zevende dag zei hij onomwonden dat als Franstalig België blijft achterlopen in de vaccinaties er dan overwogen wordt om de Vlamingen eerst versoepelingen toe te staan. Want, zo verklaarde hij, het zal op een bepaald moment aan die Vlaming niet meer uit te leggen vallen waarom hij moet wachten op zijn ‘Rijk der Vrijheid’ omdat die vermaledijde Franstaligen nu eenmaal trager zijn. Daar kwam het, weliswaar in onze eigen woorden geformuleerd, zowat op neer.

Het probleem waar Jambon voor waarschuwt, is inderdaad reëel. Franstalig België loopt op dit ogenblik een klein beetje achter qua vaccinatie. Vooral in Brussel is er reden tot bezorgdheid. We zien het al sinds het begin van de vaccinatiecampagne: toen weigerden heel wat Brusselse zorgverleners in rusthuizen een spuit. Het wakkerde toen even de discussie aan of we zorgpersoneel niet gewoon verplicht moesten vaccineren.

Ons land staat op vaccinatievlak in een spreidstand. Wij, Vlamingen, kunnen ondanks onheilsberichten over de vaccins niet wachten op onze verlossende spuit. Er is zelfs sprake van vaccinnijd. Het kan voor ons niet snel genoeg gaan en we zijn jaloers op wie wél al het voorrecht had een vaccin te krijgen. Aan de andere kant van de taalgrens, zeker in Brussel, denkt een groep daar blijkbaar helemaal anders over.

Naar de oorzaken daarvan kunnen we enkel gissen. Komt het, zoals Jambon zegt, omdat ‘onze’ Franstaligen nogal gefocust zijn op wat er zich in Frankrijk afspeelt? Zou kunnen. In Frankrijk is de antivaxbeweging inderdaad een pak groter dan hier. Of spelen er andere dingen mee in dit verhaal? We weten het niet. Daar zullen, zoals een vaccinoloog onlangs zei, als dit alles voorbij is nog tal van doctoraatsthesissen over gemaakt worden.

Met de diagnose die Jambon stelt is dus weinig mis. Met de oplossing die hij voorstelt, ook al zal die bij heel wat smachtende en lijdende Vlamingen goed in de oren klinken, wel. Want hoe geef je concreet Vlamingen meer vrijheden dan Franstaligen? De Vlaamse horeca heropenen en de rest niet zal voor een stormloop op die zaken zorgen. Wat met Vlamingen die in Brussel of Wallonië wonen of van oorsprong Franstaligen in Vlaanderen? En moeten er dan ook faciliteiten komen in onze faciliteitengemeenten? Wie er even over nadenkt, merkt dat het plan-Jambon weinig realistisch is.

Neen, we weten niet precies waarom Franstaligen meer vaccinscepsis lijken te hebben. Maar wat we wel weten, is dat het ons weinig vooruithelpt als gemeenschappen tegen elkaar opgezet worden. Want dat is wat de minister-president hier wel degelijk doet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234