Zondag 27/11/2022

OpiniePeter De Keyzer

Ons blind geloof in burgerzin heeft ons al tientallen miljarden euro’s gekost

Is de verplichting van de Coronalert-app voor wie horeca bezoekt dé oplossing om de verspreiding van het virus in te dammen? Beeld Tine Schoemaker
Is de verplichting van de Coronalert-app voor wie horeca bezoekt dé oplossing om de verspreiding van het virus in te dammen?Beeld Tine Schoemaker

Peter De Keyzer is managing partner van strategisch communicatiebedrijf Growth Inc.

Peter De Keyzer

De eerste zes maanden met Covid-19 zouden ons één ding geleerd moeten hebben: een exponentiële pandemie bestrijd je niet met lineaire verstrengingen van maatregelen. We moeten vandaag dringend out of the box durven denken. We zitten dan ook midden in de onheilspellende tweede golf. Restaurants, events, hotels, cultuur,… krijgen binnenkort misschien de genadeslag, omdat we er niet in geslaagd zijn die tweede golf te vermijden. Laten we dan ook stoppen met alle vrijblijvende oproepen tot “meer burgerzin”, “ons best doen om” of “we bevelen het volgende aan”. Doe hetzelfde als met de mondmaskerplicht in supermarkten, openbare gebouwen of bij drukte. Maak de Coronalert-app verplicht voor wie op restaurant, café, events of naar culturele voorstellingen wil gaan.

Vandaag hebben één miljoen Belgen de Coronalert-app al gedownload. Dat is een mooi resultaat, maar nog veel te weinig om een verschil te maken. De Coronalert-app biedt vandaag heel wat voordelen in de strijd tegen Covid-19. Eerst en vooral garandeert hij absolute privacy – daar zijn alle experts het over eens. Ten tweede kunnen we dankzij de app uitbraken sneller in kaart brengen en de kop indrukken. Zo varen we niet langer blind bij het bestrijden van de pandemie. Vrijblijvende oproepen of rekenen op burgerzin zijn namelijk niet voldoende. Ten slotte leveren bezoekers van horeca, evenementen of concerten op die manier twee keer een positieve bijdrage wanneer ze de app installeren. Ze zijn solidair met een sector in moeilijkheden én ze hebben een app die het virus sneller kan helpen indammen.

Vandaag moeten mensen in theorie ook hun contactgegevens achterlaten op restaurant of café. De inzameling van de data gebeurt echter vaak ambachtelijk – gebruikte pennen iemand? – en heel vaak zonder respect voor de privacy. Wie als naam “Mickey Mouse” en als telefoonnummer “007” opgeeft, komt daar vandaag gewoon mee weg. Haha, een pandemie, hoe grappig. In de praktijk gebeurt met de data bovendien nauwelijks iets. Allicht liggen al die formulieren ergens op een grote stapel stof te vergaren.

Sommige mensen schreeuwen moord en brand bij het idee van een app als entreeticket voor events of horeca. “Onze vrijheid wordt afgepakt!”, roepen ze. Zouden ze zelf de ironie inzien? In een omgeving waar kantoren gesloten worden, waar de bus ontoegankelijk is zonder mondmasker, waar je niet zomaar mag gaan en staan waar je wilt: wat is dan vrijheid? Het is hoog tijd dat we de realiteit onder ogen zien: wie mensen absolute vrijheid wil geven, geeft ook het virus absolute vrijheid.

Waar is trouwens de vrijheid voor een kelner, een restaurateur die failliet gaat of een medewerker van een festival die binnenkort zijn job kwijt is? Wat moeten we hen vertellen? “Sorry, we geloven niet in apps en mensen moeten absoluut vrij kunnen zijn”? Die zal daar weinig boodschap aan hebben. Gaan we nog eens proberen met een sensibiliseringscampagne? Gaan we nog eens proberen het vriendelijk te vragen? Gaan we nog eens beroep doen op de burgerzin? Ons blind geloof in burgerzin heeft ons al tientallen miljarden euro’s, tienduizenden jobs en duizenden Covid-19-doden gekost. We kunnen niet langer toelaten dat onze economie, het lot van hele sectoren, honderdduizenden jobs en de toekomstige welvaart worden geofferd op het altaar van de ontbrekende burgerzin.

Iedereen kan zelf beslissen om de Coronalert-app al dan niet te installeren. Wie de app wel installeert, helpt om uitbraken sneller op te sporen en helpt zo de pandemie te bestrijden. Door de app te installeren, help je – volledig anoniem – de verspreiding van het virus in kaart te brengen. Die informatie is cruciaal – we hebben digitale informatie nodig en we hebben ze snel nodig. Vandaag varen we blind en komen we steeds te laat.

Om de app te installeren, heb je dan wel een recente smartphone nodig, maar desnoods betaalt of subsidieert de overheid die voor wie er geen heeft. Dat is vele malen goedkoper dan de catastrofe van een lockdown. Wie de app installeert, is bovendien solidair met de getroffen sectoren en werknemers.

Wie de app niet wil installeren, heeft perfect het recht en de vrijheid om dat te doen. Niemand wordt namelijk verplicht om de app te installeren. Wie dat niet doet, kan namelijk ook zijn of haar steentje bijdragen om de pandemie te bestrijden. Door niet meer op café, restaurant of naar toneel te gaan tot er een vaccin is.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234