Vrijdag 03/02/2023

Opinie

Ongelijkheid is heus geen monopolie van de islam

Othman El Hammouchi. Beeld Wouter Van Vooren
Othman El Hammouchi.Beeld Wouter Van Vooren

Othman El Hammouchi is auteur van Lastige waarheden en activist voor religieuze vrijheid.

Othman El Hammouchi

In haar stuk in deze krant betreurt Hind Fraihi het recente oordeel van een Leuvense rechter die geoordeeld heeft dat het hoofddoekenverbod in strijd is met de godsdienstvrijheid. Ze uit beschuldigingen tegen de islam, die volgens haar mannen en vrouwen ongelijk behandelt, en concludeert daaruit dat islamitische symbolen verboden moeten zijn in het onderwijs. Al haar verwijten vloeien voort uit haar specifieke interpretatie en zienswijze.

Ongelijkheid?

Omdat alleen vrouwen zich hoeven te bedekken, worden mannen volgens Fraihi beter behandeld in de islam. Ook de (overigens onislamitische) discrepante veroordeling van onkuisheid bij mannen en vrouwen, en de verschillende manieren om echtscheiding aan te vragen voor beide seksen wijzen volgens haar op ongelijkheid.

Dit maakt de fout elk verschil op te vatten als een morele ongelijkheid. In de islamitische zienswijze zijn mannen en vrouwen gelijkaardige schepsels, maar hebben ze andere natuurlijke talenten die hen dan ook een andere rol geven en andere verplichtingen opleggen. Mannen hebben de verplichting om naar de moskee te gaan, vrouwen niet. Ook zijn mannen verplicht volledig in het gezinsonderhoud te voorzien, terwijl de vrouw in het huwelijk hierin niet moet bijdragen uit haar eigen vermogen. Als het gezin in gevaar is, wordt de man geacht zijn echtgenote en kinderen te beschermen.

Popcultuur

Maar laten we even een blik werpen op onze eigen cultuur: worden mannen en vrouwen bij ons precies hetzelfde behandeld? Het antwoord is een verpletterende ‘neen’. Meisjes en vrouwen worden veel meer geseksualiseerd dan mannen in de media en de reclamewereld. Talloze advertenties, gaande van auto’s en parfums tot fast food, proberen klanten te lokken aan de hand van schaars geklede vrouwen in seksueel suggestieve houdingen. In de popcultuur kiezen talloze vrouwelijke artiesten ervoor muziekvideo’s te maken die eigenlijk neerkomen op softe pornografie, en nemen Instagram-influencers uitermate seksualiserende en objectiverende foto’s.

Dit wordt heus niet alleen gezegd door raaskallende religieuze fundamentalisten: in het rapport van de Taskforce on the Sexualization of Girls van de gerespecteerde American Psychological Association trekt men eenzelfde conclusie. De enorme sociale druk die uitgaat vanuit een mediawereld waarin mannen en vrouwen volkomen anders worden behandeld wanneer het op seksuele objectivering aankomt, heeft reële klinische gevolgen, gaande van anorexia tot boulimie. Het leidt ook tot een verlaagd zelfbeeld.

Zou iemand aanvaarden dat een islamitisch land op grond van deze druk en ongelijkheid een algemene hoofddoekenverplichting op scholen zou aankondigen, teneinde met zedige kledij de objectivering tegen te gaan? Uiteraard niet. We erkennen immers, in navolging van Mill, dat de betekenissen van symbolen, en de vermeende schade die dat veroorzaakt, subjectief zijn en dus niet binnen het beleidsdomein van een vrije staat horen te vallen. Alleen bij ons is het aanvaardbaar om in de media op grond daarvan te pleiten voor het beknotten van de vrijheid van moslims. Omdat we onszelf zoals altijd een soort magische morele superioriteit toedichten. Het wordt hoog tijd dat we onszelf gaan meten aan de standaarden die we op anderen toepassen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234