Woensdag 21/08/2019

Standpunt

Onderwijs in Vlaanderen: tijd om wakker te worden

Remy Amkreutz is journalist bij deze krant.

Remy Amkreutz. Beeld Wouter Van Vooren

Het zijn de kinderen waar de mensen op de tram niet naast gaan zitten. Een Antwerpse adjunct-directeur zet de kwestie zo op een pijnlijk treffende manier scherp. Ze heeft het over de vele kansarme leerlingen op haar school. Leerlingen die thuis geen warm eten krijgen, die er geen boeken aantreffen of die 's avonds laat plots op straat belanden. Mag het verwonderen dat hun prestaties op school eronder kunnen lijden?

‘Het onderwijs kan het niet alleen aanpakken.’ Het klinkt zo eenvoudig. Het valt ook keer op keer te horen. Van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) en Katholiek Onderwijs Vlaanderen tot ambtenaren, sociologen en onderwijsschepenen. Ze zijn het allemaal met elkaar eens en slaan zelfs een gedeeltelijk mea culpa. “We slagen er als onderwijs niet in om iedereen gelijke kansen te geven”, geeft Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, toe.

Ogen niet sluiten

Zijn bekentenis komt er niet zomaar. Vijf jaar geleden keek deze krant naar de kansarmoede in het secundair onderwijs en stelde vast dat zo’n 166.467 leerlingen aan een of meerdere criteria voldeed. Vandaag is het er helaas niet beter op geworden. Het aantal leerlingen in de Vlaamse middelbare scholen is stabiel gebleven. Het aantal kwetsbare leerlingen is met bijna vierduizend gestegen.

Het is een werkelijkheid die voor veel Vlamingen vreemd aandoet. Gelukkig. Maar dat betekent niet dat we er de ogen voor mogen sluiten.

Jammer genoeg gebeurt dat vandaag te vaak. We spreken volop over boskaarten en circulatieplannen, maar zien nauwelijks nog dat tienduizenden kinderen elke dag opnieuw in schaarste opgroeien. Pas als Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) zeer creatief begint om te gaan met enkele armoedecijfers verschuift het vizier en lijken we plotseling brede aandacht te koesteren voor (kans)armoede. Maar wat gebeurt er? We debatteren over procenten en tendensen, vooral om na te gaan of de minister zich had vergist, en we vergeten de jongeren naast wie niemand op de tram wil gaan zitten.

Haar uitschuivers blijven natuurlijk pijnlijk. Haar beloftes duur. Homans zweert nog altijd dat ze de kinderarmoede tegen 2020 gaat halveren. Over niet al te lange tijd komt de Vlaamse Regering daarom met een bijsturing van het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding.

Eigenlijk is de opdracht simpel: het is tijd om wakker te worden. Tijd ook om ambitie te tonen. Want het Vlaamse onderwijs – dat in de voorbije decennia de motor was voor sociale mobiliteit en honderdduizenden arbeiderskinderen, onder wie Homans zelf, een mooiere toekomst en een universitaire of professionele opleiding heeft geboden – kan het al lang niet meer alleen.

Ontdek nu hoe de scholen in uw buurt het doen, in het interactieve onderwijsrapport van De Morgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden