Dinsdag 07/12/2021

Reportage

Ondertussen bij Syriza: geen vuiltje aan de lucht

De Griekse premier Tsipras. Beeld EPA
De Griekse premier Tsipras.Beeld EPA

Op het Syriza-partijhoofdkwartier zijn ze er gerust op: Alexis Tsipras zal met een akkoord (en dus met geld) terugkeren uit Brussel. Maar de achterban van de radicaal linkse regeringspartij is minder eensgezind. 'Als hij dezelfde lijn volgt als de vorige regering, waarom zouden wij dan nu regeren?'

Het hoofdkwartier van Syriza, de partij van premier Alexis Tsipras, doet denken aan een bejaardenflat. De witte balkons zijn gevuld met balkonplanten en afgeschermd met stoffige zonwering. Binnen is het hoofd van de partijleider te zien op het schermpje van een kleine oude tv die op een kast staat. Er komen beelden voorbij van begroetingen in Brussel en van de excentrieke minister Yannis Varoufakis. Het woord grexit valt. Maar het geluid van de tv staat uit en bij Syriza wordt rustig doorgewerkt.

De klok tikt. Als Griekenland geen akkoord sluit in Europa stevent het vrijwel zeker af op een faillissement. De geldschieters hebben hun laatste voorstel op tafel gelegd en hun geduld verloren. Het alternatief voor Alexis Tsipras is drachmes drukken en zijn land de onzekerheid in sleuren. Toch is in het Atheense hoofdgebouw van de linkse partij geen teken van stress te bekennen. Bekers ijskoffie worden glimlachend binnengebracht door een zomers geklede vrouw en een partijmedewerker steekt zijn duim op. "Alles is oké." Alleen de politiemannen die buiten het pand bewaken, zijn sceptisch. "Syriza is beter dan de regering die we eerst hadden", zegt een van hen. "Maar ik maak me toch wel een beetje zorgen om onze toekomst."

Syriza won de Griekse verkiezingen eind januari met de belofte een eind te maken aan de strenge bezuinigingsvoorwaarden die Griekenland kreeg opgelegd in ruil voor 240 miljard euro aan noodleningen. Ze zouden zich niet langer de les laten lezen door de trojka van de Europese Centrale Bank, de Europese Unie en de Internationaal Monetair Fonds. Maar na maandenlang onderhandelen is het geld dat de regering nog had op en blijft er, gezien het enige akkoord dat haalbaar lijkt, nauwelijks iets over van de verkiezingsbeloften.

"Dat maakt alles heel ingewikkeld", zegt Kostis Nikolakatos (53). Hij is hoofdredacteur van Avgi (Dageraad), de partijkrant van Syriza. Hij somt op met welke thema's in het akkoord hij het oneens is. "Privatiseringen, belastingen, arbeidsrelaties, ga zo maar door. We hebben zo veel moeten inleveren dat dit pakket zwaar weegt op onze linkse schouders", zegt hij. "Tsipras heeft beloofd dat hij een akkoord ging regelen in Europa, dus dat moet hij doen. Maar als het akkoord dezelfde lijn volgt als de vorige hervormingspakketten, wat heeft het dan voor zin dat wij nu regeren?"

Een man loopt voorbij een graffititekening in Athene. Beeld REUTERS
Een man loopt voorbij een graffititekening in Athene.Beeld REUTERS

Nieuwe verkiezingen?

Binnen Syriza - de partij bestaat uit een coalitie van meer en minder radicaal linkse politici - klinkt die kritiek heftig door. Daarbij voorspelt de 92-jarige Manolis Glezos, een éminence grise in de partij, dat het partijcomité het akkoord uiteindelijk niet zal goedkeuren als de gehate huizenbelasting en andere tot nog toe genoemde maatregelen in het pakket blijven. "Ze staan te ver van ons beleid af", heeft hij al gezegd. Minister van Sociale Zekerheid Dimitris Stratoulis opperde deze week dat de Griekse kiezer terug moet naar de stembus als het akkoord te veel lijkt op de hervormingen van de vorige regering.

Zover zal het niet komen, denkt Kostis Nikolakatos. "In iedere partij wordt geklaagd, maar uiteindelijk zullen de parlementariërs achter Tsipras blijven staan en samen voor een akkoord stemmen", zegt hij. "We moeten afwachten of dat uiteindelijk iets goeds brengt of niet." Zijn financiële redacteur is ook licht optimistisch. "Het akkoord van nu kan een sleutel zijn voor een herstructurering van onze schuld", zegt hij. "Dan staat alles in een heel ander licht."

De strijd zal de komende dagen gestreden worden in het parlementsgebouw, waar Tsipras het in februari nog niet op een stemming durfde laten aankomen over de deal die hij toen in Brussel had gesloten. Bij een stemming in zijn eigen Syriza hadden veertig partijgenoten niet of tegen gestemd.

Op het parlementsplein, waar de laatste jaren vrijwel onophoudelijk werd geprotesteerd, wachten de Grieken nu bezorgd af. "Ik weet niet meer wat ik moet geloven, de berichten van de overheid of de negatieve berichten in de buitenlandse media", zegt student financiën Nick (24), zittend op een bankje voor het parlement. "Ik ben een beetje bezorgd en een beetje hoopvol. Ik weet het gewoon niet."

Geld is een populair thema bij de graffitikunstenaars in Athene. Beeld REUTERS
Geld is een populair thema bij de graffitikunstenaars in Athene.Beeld REUTERS

Verlies voor iedereen

"Misschien is het nog te vroeg om te oordelen", zegt Eleni Karouzaki (40), die een eindje verderop met haar collega's op het plein zit. Ze zijn bezorgd, maar hebben hun spaargeld niet van de bank gehaald. "Ik heb niets om af te halen", zegt Karouzaki. "Misschien kunnen we beter helemaal uit de euro stappen, want meer bezuinigingen kunnen we niet meer aan." Haar collega Irini Piperopoulou (32) knikt. "Mijn man heeft zijn baan verloren. We leven met onze drie kinderen van mijn salaris van 800 euro per maand en komen maar net rond."

Maar volgens Syriza-minister Giorgios Katrougalos is er niets aan de hand. "Ik heb Tsipras nog niet gesproken sinds hij in Brussel is, maar ik heb er een goed gevoel over", zegt de minister van Administratieve Hervormingen. "Als er geen akkoord komt, is dat voor iedereen een verlies. Dat kan alleen als de Europese krachten die tegen ieder alternatief voor bezuinigingen zijn, winnen. De meerderheid is niet zo extreem. Ik ben erg optimistisch dat we een einde kunnen maken aan dit gevoel van onzekerheid in de economie. Eind deze week is er een akkoord."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234