Vrijdag 26/04/2019

Column

Onder onze dekens warmt liefdevol de wereld op

Ann De Craemer. Beeld Bob Van Mol

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

Het is een wat cryptische zin, maar toch is hij helemaal waar: onze bedden herinneren zich ons. Onlangs moest ik midden in de nacht opstaan omdat mijn kat een vaas had omgestoten. Scherven en bloemen werden bijeengeveegd en ververst. Dat alles met een versufte fysiek en een kat die me aankeek alsof ik een verzonnen figuur was: geen spoor van herkenning, spijt of dank bleek uit haar blik.

Moe ging ik terug naar mijn kamer en daar ervoer ik het geheugen van mijn bed. Beschut onder de dekens had mijn matras een warme afdruk van me bewaard, als welkomstgeschenk na het nachtelijke poetsen. Technisch gezien een infraroodschaduw, onthouden door een bed dat zegt: ‘Ah, daar ben je weer, ik miste je al een beetje.’

In plaats van te slapen, nestelde ik me in die warmte en liet mijn gedachten dwalen. Als vanzelf kwam ik bij het energievraagstuk terecht en de oplossing waar ik letterlijk in wentelde. Wat als de overheid zou investeren in dubbeldikke donsdekens en warmwaterleidingen die door alle Belgische bedden lopen? Stomend angstzweet of hitte van het woelen (en wat niet meer) wordt zo afgevoerd naar grote energiecentrales. Binnenkort werkt alles op groene slaapstroom.

Maar het kan nog eenvoudiger. Maandenlang sliep een vriend van mij met een papfles tegen zijn vel om nachtelijk traplopen naar de microgolfoven te vermijden. In het holst van de nacht gaf hij zijn baby lichaamswarme melk naast zijn slapende vrouw. Korter kan een keten niet. Onder onze dekens warmt liefdevol de wereld op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.