Dinsdag 26/01/2021
Maarten Rabaey.Beeld DM

StandpuntMaarten Rabaey

Om op veilig te spelen rest ons maar één oplossing: testen, tracen en vaccineren, 7/7 en de klok rond

Maarten Rabaey is journalist bij De Morgen

De vollédige Belgische bevolking moet tegen september gevaccineerd zijn. Het is een nobel doel van de vernieuwde vaccinatiestrategie die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) voorstelde in de Kamer. Maar zal dit plan van aanpak volstaan om alle eerstelijnszorgverleners en risicopatiënten tijdig te beschermen tegen de dreigende derde golf?

Het is alvast positief dat er nu een draaiboek ligt. Alleen lijkt dit een rooskleurige blauwdruk die vertrekt vanuit de premisse dat alles vlot verloopt. Ze houdt te weinig rekening met het mogelijke disruptieve effect van een derde golf met de véél besmettelijkere Britse of Zuid-Afrikaanse coronavariant.

De kans dat we daar aan zullen ontsnappen zonder kleerscheuren, is helaas klein. De Britten verlieten dan wel de EU, dit coronavirus trekt zich van douanecontroles niets aan. In onze buurlanden verspreidt deze variant zich nu al. Wachten we op de uitslaande brand voor we hier ook alarm slaan?

Neen. We moeten zorgen dat de ‘covidbrandweer’ van ons zorgpersoneel het eerst beschermd is, want we hebben ze nodig om corona- en andere patiënten te verzorgen én de actieve bevolking te vaccineren. Professor Hans-Willem Snoeck (Columbia University in New York) noemt het daarom in een interview in deze krant een “kapitale fout” dat we ziekenhuispersoneel en eerstelijnszorgwerkers zoals huisartsen niet meteen vaccineerden. Als zij uitvallen, zoals in het Verenigd Koninkrijk nu al bij bosjes gebeurt, riskeert de Covid-19-vaccinatiestrategie haar sleutelpersoneel te verliezen. En wat dan?

Daarom zou het steek houden om het vaccinatiedoel voor de eerstelijnszorg nog meer te versnellen. Begin komende week al, met de paar tienduizenden frontlijnwerkers in te enten die dagelijks hoogrisicocontacten hebben met Covid-19-patiënten, en niet eind deze maand wanneer een Magere Hein-mutatie uit het VK aan hun deur staat die ook veel jonge risicopatiënten treft.

Om de nieuwe coronavariant tijdig op te sporen zouden we intussen intensiever moeten testen, met name in de scholen die een rookmelder voor alle nieuwe coronabranden zijn. Snoeck wijst op de goede ervaringen met het wekelijks testen van een steekproef van tien procent van zijn New Yorkse universiteitsbevolking. Door asymptomatische positieven te isoleren en hun contacten op te sporen slagen ze er in lokale uitbraken te voorkomen. Hij bepleit ook om de corona-aanpak in lagere scholen gelijk te schakelen met het secundair: mondmaskerplicht en roterend klas- en thuisonderwijs. Zijn motivatie is dat sinds vorige zomer na elke vakantie het aantal gevallen het eerst bij kinderen steeg, ook in de lagere school. Scienscano’s stelling “dat een typische schoolcurve niet bestaat” wordt volgens hem weerlegd door hun eigen publieke data. “Sinds september lopen kinderen altijd vóór op de algemene curve.”

Om op veilig te spelen rest ons maar één oplossing: testen, tracen en vaccineren, 7/7 en de klok rond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234