Zondag 05/12/2021

Opinie

Om op je vraag te antwoorden, Theo. Ja, het ligt aan jou

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Meyrem Almaci is voorzitster van Groen.

De wereld draait door. En daar ben ik erg blij om. De afgelopen jaren is de strijd voor individuele keuzevrijheid inderdaad in een stroomversnelling geraakt. Aan het begin van de eeuw waren we bij de eerste landen die het homohuwelijk invoerden. Veranderen van geslacht is intussen wettelijk een stuk gemakkelijker geworden. En ook op vlak van adoptie zijn er positieve stappen gezet. Maar het gaat niet snel genoeg. Nog te vaak worden homo’s in elkaar geslagen in onze straten. Nog te vaak worden transgenders gepest en nagewezen. Nog steeds bestaat er een groot gevoel van onbehagen bij alles wat een beetje afwijkt van wat dan de ‘maatschappelijke norm’ moet heten. Ook na decennia emancipatiestrijd blijft het risico op zelfdoding bij holebi’s en transgender personen heel erg hoog.

Hoe komt dat? Omdat er nog steeds een sentiment bestaat dat het vroeger beter was. Dat alles wat van de ‘maatschappelijke norm’ afwijkt, slecht is. En omdat er nog steeds conservatieve politici zijn die de onzekerheid over het onbekende, over het anders-zijn, aanwakkeren en gebruiken voor politiek gewin.

Theo Francken corrigeerde de bewuste Facebookpost 12 keer. Op zoek naar wat de onderbuik het leukst vindt om te horen. Op zoek naar de grens. Een grens die hij meent te kunnen bewandelen zolang hij er maar bijschrijft dat de holebi-gemeenschap zich niet moet aangesproken voelen.

Jawel. Hij beslist waarover iemand zich beledigd mag voelen. Nou nou. Dat Theo Francken denkt dat ‘de Vlaming’ er ook zo over denkt, en dan meent dat hij dit kan plaatsen, is een brug te ver. Wanneer een staatssecretaris een bestaande angst voor het onbekende als de norm gaat beschouwen en dus gaat opzoeken, zitten we met een ernstig probleem.

Niet met ons. We hebben te hard gestreden voor de individuele keuzevrijheid, centraal element in de liberale democratie, om nu teruggedrongen te worden door conservatieve politici. Politici die van een patroon van bullenbakkerij tegen wie het oneens is, die van spelen op de man, van viseren, ridiculiseren en treiteren hun handelsmerk hebben gemaakt.

We willen niet terug naar een samenleving waar van bovenaf een norm wordt opgelegd. We willen niet terug naar een samenleving waar bepaald wordt wat je eet en drinkt, welke religie je aanhangt en welke kleren je draagt. Waar buiten de lijntjes kleuren ontmoedigd en zelfs aangevallen wordt. Waar creativiteit beknot wordt in plaats van aangemoedigd. Waar de politiek bepaalt wie een echte man is en wie niet.

Wat zit je te morrelen aan onze vrijheid, Theo? Wat zit je te morrelen aan het recht van elke man om zich uit te drukken zoals hij wil? Wat zit je te morrelen aan het recht van elke vrouw om te kiezen hoe ze gekleed gaat?

Wat zit je te morrelen aan de hoekstenen van onze liberale democratie?

Onze samenleving is geen speeltuin waar conservatieve politici ongestraft stokebrand kunnen spelen. Dit soort onzin over ‘mannelijkheid’ in de virtuele wereld richt echte schade aan, schade die jaren kost om ze te repareren. Geen enkele sussende tweet achteraf, geen enkel extra regenboogzebrapad kan dat veranderen. Dus om op je vraag te antwoorden, Theo. Ja, het ligt aan jou.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234