Donderdag 06/10/2022

Brief van de dag

‘Om in de toekomst beter te doen, is er een verplicht leerstofonderdeel epidemiologie nodig’

‘Kritisch denken en burgerzin betekent ook: kunnen wachten op een bus die een kwartiertje later komt als dat voor iedereen beter is’, vindt Frederik Paulussen Beeld Vertommen
‘Kritisch denken en burgerzin betekent ook: kunnen wachten op een bus die een kwartiertje later komt als dat voor iedereen beter is’, vindt Frederik PaulussenBeeld Vertommen

Frederik Paulussen is leerkracht op het KATervuren.

Frederik Paulussen

Wij, onderwijsverstrekkers, ook wij moeten toegeven dat we collectief gefaald hebben.

Wanneer, op het hoogtepunt van een laaiende pandemie, leerlingen en studenten massaal drummen en duwen om op de eerste voorbijrijdende bus te stappen; wanneer onze studenten massaal feest vieren vlak voor de maatregelen verstrengd worden; wanneer onze leerlingen, eens ze buiten de school zijn, massaal aan hun mondmaskerplicht verzaken; wanneer kwetsbare personen verbolgen van bussen stappen waar onze studenten en masse opstappen, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat wijzelf verzaakt hebben aan onze missie om van deze jonge mensen kritische burgers te maken.

Kritisch betekent niet enkel kritiek hebben; kritisch denken veronderstelt ook verantwoordelijkheid en burgerzin, en deze kwaliteiten kan je simpelweg niet toedichten aan jonge mensen die de ernst van de situatie niet inzien of moedwillig weigeren om deel te zijn van de oplossing. Kritisch denken en burgerzin betekent ook: kunnen wachten op een bus die een kwartiertje later komt als dat voor iedereen beter is.

We kunnen ons verschuilen achter leerplannen, we kunnen ons verschuilen achter een gebrek aan instructies van hogerhand, en we kunnen ons verschuilen achter de manke communicatie vanuit de wanstaltige tandem overheid-experts, maar we hadden ook zelf initiatieven kunnen nemen. Daar is nog steeds ruimte voor in het onderwijs.

We kunnen niet anders dan onszelf een C-attest toe kennen.

Om in de toekomst beter te doen is er een verplicht leerstofonderdeel epidemiologie nodig. We moeten de basislogica van verantwoord gedrag tijdens een pandemie of zware epidemie op zijn minst kunnen bijbrengen op elk niveau. Een beetje zoals men in Japan aardbevingstraining geeft. Deze lessen zijn bovendien noodzakelijk om verzuipen in de stortvloed aan desinformatie en misverstanden op het internet te voorkomen.

Nu goed, onze eigen experts wisten het allemaal nog niet zo goed en vochten geregeld een robbertje met elkaar en met politici op de beeldbuis. Dat lessenpakket met correcte informatie heeft mogelijk nog wat tijd nodig.

Ik besef dat er de laatste tijd veel werk verzet is door leerkrachten en directies. Ik ben ook uitgeput. Maar ik kan niet anders dan verontwaardigd en teleurgesteld zijn na een zoveelste demonstratie van een totaal gebrek aan burgerzin.

Ik besef ook dat er vele leerlingen en studenten zijn die zich wél als voorbeeldige burgers hebben gedragen in deze veeleisende periode. Zij verdienen erkenning en alle lof.

Ik schrijf deze brief uit eigen naam en ben op de eerste plaats kritisch voor mijn eigen bijdrage aan dit falen, maar ik denk ook te mogen spreken voor de instellingen langs mijn busroute: GITO Tervuren, Sociaal Hogeschool Bertem, KA Redingenhof en KU Leuven. En ik veronderstel dat dit verhaal ook erg herkenbaar is voor alle mensen in dit land die busstops die onderwijsinstellingen bedienen op hun reisweg vinden.

We moeten met zijn allen proberen om beter te doen in de toekomst. We moeten echt meer inzetten op verantwoord burgerschap met empathie voor de andere en de zwakkere. We moeten specifieke informatie verstrekken over virale infecties en epidemieën. We moeten concrete gedragscodes aanleren die een minimum aan solidariteit en inlevingsvermogen doen vermoeden.

Minstens één onderwijsinstelling onder ons levert bovendien een toekomstige minister-president van Vlaanderen. Laten we ervoor zorgen dat die epidemiologisch-wetenschappelijk geletterd is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234