Vrijdag 05/06/2020

Opinie

Ogenschijnlijk is de inkapseling van Donald Trump begonnen

Trump en de toekomstige chef-staf van het Witte Huis, Reince Priebus. 'Priebus is ervaren, goed in de omgang én loyaal.'Beeld AFP

Frans Verhagen is Amerika-specialist. Zijn nieuwe boek Founding Fathers. De grondleggers van de Verenigde Staten verscheen onlangs.

Washington haalt opgelucht adem over Trumps eerste benoemingen. Reince Priebus wordt de chef-staf van het Witte Huis, de functionaris die de toegang tot de president bewaakt, de agenda zet, de prioriteiten bepaalt en zo, kort samengevat, verantwoordelijk is voor het succes van zijn baas. De chef-staf is cruciaal voor het functioneren van een president. James Baker maakte van Ronald Reagan een succes.

Beeld rv

Trump toonde zich verstandig. Een chef-staf is een loyale uitvoerder, je hebt er een persoon voor nodig die goed is ingevoerd in Washington en bureaucratische vaardigheden heeft. De 44-jarige Priebus had zich als voorzitter van de Republikeinse partij loyaal getoond, ook toen andere Republikeinen zich in schaamte of ongemak afkeerden. Maar hij is ook ervaren en goed in de omgang, precies wat Trump nodig heeft. Om te besturen heb je andere mensen nodig dan om verkiezingen te winnen.

Hoewel Washington gonsde van geruchten, was er dan ook nooit enig risico dat Trumps campagnemanager Steve Bannon chef-staf zou worden. Deze alt-right-provocateur met racistische en antisemitische trekjes heeft er niet het zitvlees voor en ontbeert de vaardigheden. Trump zou niets aan hem hebben en de president-directeur van Amerika wist dat maar al te goed. Bannon wordt 'strategisch adviseur' en het valt nu al te voorspellen dat hij na een jaar of zo zal vertrekken, na ruzies met de pragmaten in de regering.

De belangrijkste man in het Witte Huis is niet benoemd maar gekozen: Mike Pence. De vicepresident was verantwoordelijk voor het electoraal succes van Trump door de evangelische kiezers mee te brengen, nu is hij ook de meest ervaren politicus in het Witte Huis. De 57-jarige Pence, twaalf jaar afgevaardigde en vier jaar gouverneur, is in alles het tegendeel van Donald Trump, behalve in politiek opportunisme. Pence is rustig, beschaafd, ideologisch coherent, gedegen conservatief, bidt dagelijks en oogt als de ideaaltypische gouverneur uit het Middenwesten die hij was. Toen hij het vicepresidentschap aanvaardde nam Pence een risico dat zich nu afbetaalt. Zijn Colgate-glimlach is terecht.

Pence wordt de liaison met het Congres, waar de Republikeinen alle macht hebben en al snel zullen vergeten dat ze die danken aan Trump. De programmatische verschillen tussen diens radicale agenda en de klassieke conservatieve agenda van het Congres zullen snel botsen. Mike Pence zal de zaak aan elkaar moeten knopen. Hij zal Trump adviseren wat wel en niet mogelijk is, en speaker Paul Ryan over wat het Congres wel en niet kan tegenhouden. Pence werd de dag na de verkiezingen al benoemd tot hoofd van het overgangsteam, hij zorgde ervoor dat Priebus werd benoemd. Trump lijkt zich te hebben gerealiseerd dat hij met zijn gebrek aan kennis en contacten zal moeten delegeren aan betrouwbare uitvoerders.

Deze eerste week heeft Trump gemengde signalen afgegeven. Enerzijds geven zijn benoemingen aan dat hij het Washingtonse spel zal gaan spelen. Hij zal het moeras niet dempen, zoals hij beloofde, maar juist proberen te gebruiken. Anderzijds liet Trump er in een interview met 60 Minutes geen twijfel over bestaan wat zijn prioriteiten zijn en blijven. Zie het maar als zijn eerste bod. Want als deze week iets bewees dan is het dat Trump inderdaad de Art of the Deal gaat toepassen. Slimme, loyale mensen benoemen en hoog inzetten om zoveel mogelijk te realiseren. Wie denkt dat dit de eerste tekenen zijn van een uitverkoop aan het establishment, zal bedrogen uitkomen. Faites vos jeux.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234