Zondag 05/12/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntStavros Kelepouris

Nutteloze en wetenschappelijk ongefundeerde regels slaan geen enkel virus de kop in

Stavros Kelepouris is journalist.

In het voorjaar waren zowat alle experts het erover eens. Houd een lockdown te lang aan, en de maatregel verliest vanzelf zijn effect. Mensen worden het beu, en volgen de maatregelen minder goed op. De afvlakkende epidemiecurves nopen diezelfde experts vandaag tot een sombere boodschap. De horizon voor een minder stringent coronaregime schuift gestaag op richting februari en zelfs half maart. Waarmee de lockdown vlot een kwartaal zou overschrijden.

Eén plus één is twee: mensen worden het beu. Daar ligt een van de verklaringen voor de stagnerende besmettingscijfers. Wellicht is dat allemaal ten dele onvermijdelijk, want niemand wordt er gelukkig van om zo lang vrienden en familie te weren. Maar is het misschien mogelijk dat een deel van de curvemisère ook het rechtstreekse gevolg is van een overheidsapparaat dat haar bevolking behandelt als een groepje imbecielen die niet zelfstandig na kunnen denken?

De beste voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus zijn hygiëne, goede verluchting, en afstand houden. Bezoek ontvangen kan daarom het best in de tuin. Maar o wee als uw tuingasten even naar het toilet moeten. Dat is blijkbaar vragen om problemen. Idem als diezelfde gasten eerst op een drafje door uw huis liepen van de voordeur naar de tuin: doodzonde, en zelfs illegaal. Terwijl zulke verboden wetenschappelijk amper te verdedigen zijn.

Hetzelfde verhaal wanneer de winkels weer opengingen. Shoppen mag, tot blijkt dat er een paar mensen braaf voor de deur van de winkel wachten om binnen te mogen: ook dat is klaarblijkelijk weer totaal onverantwoord. Nochtans staan de meeste shoppers rustig in de rij, op veilige afstand van elkaar, waardoor het risico op besmetting bijzonder klein wordt.

Dergelijke ronduit nutteloze en wetenschappelijk ongefundeerde regels en verontwaardiging slaan geen enkel virus de kop in. Integendeel, ze voeden bij de bevolking de opstandigheid tegen de maatregelen die wél nuttig zijn. Waardoor die ook weer minder goed gevolgd worden, en het virus vrije baan krijgt.

Het antwoord van onze bestuurders vandaag is fantaseren over een extra rondje repressie. Drones die ons vanuit de lucht in de gaten houden. Creatieve wettelijke oplossingen zodat de politie de grondwettelijk beschermde onschendbaarheid van de woning kan uithollen. Pizza’s turven. Aan zotternijen geen gebrek.

Intussen is het voor zowat iedereen duidelijk dat te veel bedrijven het niet zo nauw nemen met de voorschriften rond telewerken. Die overtredingen worden met een opvallende mildheid bejegend. Daar valt, in de strijd tegen het virus, nochtans veel meer winst te boeken dan mensen op stang te jagen met regels die nergens toe leiden. En het heeft het bijkomende voordeel dat je er geen halve politiestaat voor moet installeren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234