Dinsdag 18/02/2020

Opinie

Nu ook OHL in Chinese handen: hoog tijd voor de tegenaanval

Ivo Belet (CD&V)Beeld photo_news

Ivo Belet is Europarlementslid namens CD&V.

De Chinese invasie in het voetbal gaat verder. Superrijke magnaten uit China kopen aan de lopende band topspelers op bij Europese clubs of kopen zich in de club zelf in. Axel Witsel naar Tianjin Quanjian FC, Carlos Tevez naar Shanghai Shenhua, ..., AC Milan en Manchester City zijn al geheel of gedeeltelijk in Chinese handen, en nu komen de Chinezen dus ook in België shoppen met een mogelijke overname van OHLeuven door Shanghai Naisi Investment Management Center in het vizier... Overbodig te melden dat dit helaas een bijzonder kwalijke evolutie is. De band tussen de club en zijn supporters verwatert uiteraard. Maar veel erger is dat de nieuwe eigenaars hun speeltje doorgaans gebruiken als uitstalraam om buitenlandse spelers te stallen en die vervolgens tegen grof geld door te verkopen.

We kunnen niet langer aan de zijlijn blijven staan terwijl buitenlandse, vaak obscure, investeerders onze topclubs én -spelers opkopen. Het Europees Parlement wil maatregelen om hier paal en perk aan te stellen. Het Parlement verwijst in een nieuw rapport, dat gisteren werd aangenomen, uitdrukkelijk naar het Duitse model, waarbij supporters het laatste woord hebben over wie eigenaar kan worden van hun club (het zogenaamde 50+1 model, waarbij de supporters de meerderheid van de aandelen in handen houden).

Een andere ingreep is de zogenaamde ‘fit and proper test’ die al bestaat in de Engelse Premier League. Wie wil investeren in een Engels voetbalteam, moet vooraf aantonen dat hij ethisch en financieel over goede papieren beschikt om daarvoor in aanmerking te komen. Het is hoog tijd dat de Belgische ProLeague een zelfde strenge voorwaarde invoert om te verhinderen dat de uitverkoop van onze Belgische clubs in ijltempo verder gaat. KV Kortrijk is al in Maleisische handen, Lierse is Egyptisch, Eupen Qatarees, White Star Brussel is in handen van investeerders uit Dubai, enzovoort.

Het gaat vaak om obscure buitenlandse investeerders die een bedreiging vormen voor de toekomst van de club en zijn supporters. Het Nederlandse Ado Den Haag, een club met een rijke traditie, bengelt al maandenlang aan de rand van de afgrond nadat zijn Chinese eigenaar minder bonafide bleek te zijn dan aanvankelijk ingeschat.

Overigens wil het Parlement ook dat er eindelijk komaf wordt gemaakt met nog een andere kwalijke praktijk, het zogenaamde 'Third-Party Ownership' (TPO). Bij TPO’s betalen investeerders voetbalclubs om een ‘aandeel’ te verwerven in de toekomstige transferrechten van een speler. Voor minder rijke clubs is dat een schijnbaar lucratief instrument, maar ten gronde verliest de club natuurlijk inkomsten én zeggenschap bij een transfer. 5,7% van de spelersmarkt is al in handen van’ derde investeerders’ - voor een totaal bedrag van meer dan 1 miljard euro.

De gevolgen van third-party ownership zijn ingrijpend. De meeste TPO-deals blijven onder de radar, wat het risico op fraude doet toenemen. Maar zelfs als er geen sprake is van duistere deals, dreigt TPO de voetbalwereld te ontwrichten omdat winstbejag op de eerste plaats komt en sportieve overwegingen naar de achtergrond worden geduwd. TPO werd al in 2009 verboden in de Engelse voetbalcompetitie en Frankrijk volgde kort daarna. In 2015 besliste de Wereldvoetbalbond FIFA dat nieuwe TPO overeenkomsten wereldwijd verboden zijn. Het Europees Parlement schaart zich nu volledig achter het FIFA verbod op ‘third-party ownership’ en vraagt de Europese Commissie uitdrukkelijk om de ban ook in Europese wetgeving in te schrijven en samen met de lidstaten maatregelen te nemen om het verbod ook daadwerkelijk af te dwingen. 

In het Vlaams parlement ligt ook een resolutie op tafel om TPO aan te pakken in het voetbal en andere sporten. Bedoeling is dat de sportfederaties deze strenge regels opnemen in hun statuten. Dit moet ook de voetbalbond ertoe aanzetten actie te ondernemen en een controlemechanisme op te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234