Maandag 27/03/2023

OpinieLezersbrieven

‘Nu komt deze gewone huismoeder in opstand tegen vooraanstaande intellectuelen. Omdat ze zich vernederd voelt’

null Beeld RV
Beeld RV

Een selectie van lezersbrieven aan onze redactie.

Lezersbrieven

Geachte heer Van Reybrouck, zeer boeiend dubbelinterview in Zeno (Stefan Hertmans en David Van Reybrouck: ‘De vrouwen betalen de prijs voor de fouten en het geweld van de mannen’, DM 20/11). Alle lof.

Met strijdvaardige schroom wil ik toch graag twee fragmenten aan elkaar linken waarin u aan het woord bent:

“Ik ben net terug uit de VS, ik heb er twee maanden verbleven. In het Hannah Arendt Center aan Bard College heb ik lesgegeven over democratische vernieuwing. Los van elkaar hebben verschillende mensen, zowel vooraanstaande intellectuelen als gewone huismoeders, mij gezegd dat ze echt een nieuwe burgeroorlog vrezen.”

En de tweede uitspraak:

“Nu komen de laagopgeleiden in opstand tegen de hoogopgeleiden. Omdat ze zich vernederd voelen door de bollebozen die zich sinds de Bologna-onderwijshervorming ‘masters’ mogen noemen. Al in die taal zit een vorm van verdrukking. De term ‘masters’ veronderstelt een nieuwe klasse van onderdanen.

Nu komt deze gewone huismoeder in opstand tegen vooraanstaande intellectuelen. Omdat ze zich vernederd voelt. Omdat ook in deze taal een vorm van verdrukking zit.

Voor alle gewone huismoeders, die overigens te allen tijde vooraanstaand zijn. Hartelijk,

Katrien Holvoet

Referendum

Naar aanleiding van het artikel van Bart Eeckhout ‘België werkt niet’ dacht ik: waarop wachten we nog? Waarom geen referendum houden of petitie met de simpele vraag: wie wil België splitsen en wie wil dat er terug federaal wordt geregeerd?

De burgers geraken steeds moedelozer van het politieke gehakketak en spelletjes. Hun eigen postjes verdedigen en hun ego lijken belangrijker dan oplossingen vinden voor belangrijke thema’s zoals klimaat, energie, onderwijs, werkbaar werk en gezondheidszorg.

Laat die staatshervorming maar komen.

Ik denk dat de meeste Belgen er inderdaad niet lang over moeten nadenken en genoeg hebben van de verdeeldheid in dit kleine landje.

Saskia Simons

Echte problemen aanpakken

Waarde redactie,in uw conclusie schrijft u dat de N-VA moet uitkijken om niet alleen achter te blijven met een beschadigde Jan Jambon, en zonder bondgenoten.

Maar is dat nu niet precies waarnaar we met zijn allen reikhalzend uit zitten te kijken? Wordt het niet hoog tijd dat we, na decennia Vlaams-nationalistische overheersing in Vlaanderen, dit nationalistische virus van ons af kunnen schudden, om de reële problemen aan te pakken? Het klimaat bijvoorbeeld?

Het was een hele opluchting toen op federaal niveau de N-VA bij het huisvuil gezet werd, zouden we dan ook niet beter dit voorbeeld volgen op Vlaams niveau?

Dan zouden we verlost zijn van dit eigenwijze clubje, en dan zouden de nationalisten vervangen kunnen worden door meer integere en professionelere politici.

Stephaan Taccoen, Brugge

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234