Zaterdag 19/10/2019

Standpunt

Nu de wind tegenzit, dienen klokkenluiders blijkbaar opgejaagd te worden

Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Op donderdag 14 december 2017 keurt de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers bij unanimiteit (op één onthouding na) een resolutie goed “ter versterking van de veiligheid van journalisten”. Behalve voor het welzijn van journalisten (waarvoor dank) belooft het parlement in die tekst met enthousiaste eensluidendheid in te staan voor "een algemene regeling ter bescherming van de klokkenluiders, zowel voor de privésector als voor de openbare sector”, alsook “te voorzien in een wettelijk statuut voor de klokkenluiders in België".

Amper drie maanden later ziet de politieke werkelijkheid er wranger uit. “Sp.a speelt onder één hoedje met militairen die informatie achterhouden voor de minister”, stelt N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover op de VRT-radio. Voor zijn partij schijnt de jacht op de klokkenluider de kern uit te maken van het onderzoek naar de problematische aankoopprocedure voor nieuwe gevechtsvliegtuigen.

Dat een partij haar minister zo vurig verdedigt, siert haar. Maar dit is een wel erg verregaande omkering van de feiten. Als er bedrog is, zit het bij de samenspannende legerchefs die volk, volksvertegenwoordiging en mogelijk ook de minister bewust relevante informatie onthielden. Niet bij de mensen die die manipulatie aan het licht willen brengen.

Toen een insider wantoestanden bij de Hasseltse politiezone aanklaagde, stond de N-VA vooraan in de rij om een beschermd statuut voor klokkenluiders bij de politie te eisen. Terecht. Mede dankzij N-VA kregen potentiële klokkenluiders in de financiële sector een extra bescherming. Nogmaals terecht. Nu de wind tegenzit, dienen klokkenluiders blijkbaar opgejaagd en geïntimideerd te worden.

Wanhoopskreten over de gezondheid van de Belgische democratie hebben we altijd een tikje alarmistisch gevonden. Maar als de meerderheid werkelijk jacht wil maken op klokkenluiders van oncomfortabele misstanden in het eigen bestuur, zijn we graag bereid die mening te herzien.

Het is waar, nieuw is dit allemaal niet. In andere tijden hebben andere partijen met andere machthebbers krek hetzelfde geprobeerd. Wat opvalt, is dat gewenning aan het pluche van de macht zo snel gaat.

Klokkenluiders zijn niet per se heiligen. In dit geval blijken de geopenbaarde feiten evenwel van cruciaal belang, zowel voor de inschatting van het dossier als voor de gezondheid van de democratie.

Beter dan de jacht te openen op de bron van ongemakkelijke waarheden, zou de meerderheid werk kunnen maken van dat beschermde statuut voor klokkenluiders. Juist dit dossier toont treffend het nut daarvan aan. Als deze meerderheid het nog enigszins meent met de belofte om het bestuur anders aan te pakken, dan is dit haar kans.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234