Woensdag 20/10/2021

Column

Nog eens voor de zekerheid: ik ben géén mannenhaatster

Julie Cafmeyer is columnist.

In het essay Mannen leggen me altijd alles uit schrijft Rebecca Solnit over de onophoudelijke drang van mannen om vrouwen de les te spellen. Mannen geven vrouwen vaak het gevoel dat deze wereld hun wereld is. Vrouwen moeten passen in de keurige hokjes waarin mannen deze wereld hebben onderverdeeld. Daardoor worden vrouwen aan de lopende band onderschat.

In de documentaire Knock Down the House nemen de Amerikaanse politici Alexandria Ocasio-Cortez en Joseph Crowley het tegen elkaar op. Tijdens een debat in de politieke race vond ik dat Ocasio-Cortez veel meer voeling heeft met de huidige problematiek in het land, dat ze beter is voorbereid, dat ze harder werkt en dat ze meer weet. Crowley verwoordt het anders: “U hebt veel energie. Voor iemand met weinig ervaring in een publieke functie en in de politiek doet u het goed.”

Ja, nog zoiets: er zijn mannen die denken dat ze vrouwen een rapport moeten geven over hun werk. En dan verwachten ze dankbaarheid voor het delen van hun vakkundige – maar vaak ook laatdunkende – beoordeling. Hij voegt eraan toe: “Ik bedank haar voor haar energie. Hopelijk eindigt die dinsdag niet en duurt ze tot november.”

Alsof haar expertise een opstoot van energie is, een ongelukje of een toevalligheid. Een gril die even snel weer voorbij kan waaien.

Ik doe maar wat

Nog een voorbeeld uit mijn persoonlijk leven. Enkele dagen geleden was ik op een feestje en een man sprak me aan op mijn columns. Hij zei: “Als je in het weekendmagazine zou verschijnen, zou je een ware ontdekking zijn, maar voor pagina twee vind ik dat je te veel over liefde schrijft.”

Blijkbaar weet deze man wat er op pagina twee moet staan. Ik niet. Ik ben waarschijnlijk een vergissing. Ik heb er natuurlijk geen verstand van. Ik doe maar wat. Ik laat maar per ongeluk wat gedachten uit mij vloeien. Of nee, correctie: gevoelens. Een vrouw schrijft meestal alleen over emoties. Ik zal wel gek zijn. Of overspannen. Wat ik eerlijk gezegd ook ben door elke keer de zoveelste uitleg te krijgen over wat en hoe ik iets moet doen. Ik wil mij waardig en vrij voelen over wat ik creëer. Ik wil geen ongevraagd rapport meer krijgen.

Ruimte vergroten

Nog eens voor de zekerheid: ik ben geen mannenhaatster. Zowel privé als professioneel zijn er veel mannen die me ondersteunen, me verrijken en inspireren. Ik probeer hetzelfde met hen te doen.

Ik hou van mannen. Ik word zelfs bemind door mannen. Of toch alvast door één man, waar ik zeker ook al tevreden mee ben.

En nu gaat deze column toch weer over mannen. Straks gaan jullie nog denken: die Julie kan alleen maar over mannen schrijven. Nee, ik wil schrijven over de ruimte die vrouwen kunnen innemen, ik wil de ruimte vergroten. Dus misschien legt u deze tekst straks neer en denkt u: deze column gaat over liefde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234