Zaterdag 24/08/2019

Opinie

Nog eens vijf jaar Michel-De Wever, dat is pas echt om schrik van te krijgen

Bart De Wever en Charles Michel. Beeld BELGA

Arnout Vermeire en Wies Descheemaeker zijn ABVV-militanten en initiatiefnemers van ‘Ik stem links’.

Het is gebeurd. In Zelzate stappen sp.a en PVDA samen in een coalitie. Aangezien het de eerste keer is dat de linkse PVDA meebestuurt op gemeentelijk vlak, mag je wel wat persaandacht verwachten. Je zou denken dat het mooie bestuursakkoord Hart voor Zelzate uitvoerig aan bod komt: een armoedebestrijdingsplan, inzetten op energiebesparing en hernieuwbare energie, meer betrekken van de bevolking en tientallen andere warme en sociale punten.

Maar dat is buiten de rechtse partijvoorzitters gerekend. Beke, De Wever, Rutten, ze tuimelen over elkaar heen om de nieuwe coalitie nu al in de ban te doen. Ze bedienen zich daarbij van een lasterlijk discours en maken mensen bang.

Waarom angst zaaien? Beide partijen sp.a en PVDA vinden elkaar in een gemeenschappelijk programma voor de komende jaren. Een toekomstplan met een hart voor Zelzate, democratisch verkozen. Zeven zetels voor sp.a, zes voor PVDA. De twee partijen gingen er trouwens alle twee op vooruit in de stembusslag van 14 oktober. Dat is een fantastisch signaal naar iedereen die zich inzet voor een warme en sociale toekomst.  Wanneer links in z’n geheel sterker staat, kunnen we linkse ideeën weer bovenaan de agenda zetten. Sp.a, PVDA en Groen kunnen terrein winnen op rechts, maar niet door in zee te gaan met antisociale en anti-syndicale partijen als N-VA.

Arnout Vermeire en Wies Descheemaeker. Beeld RV

Laat de partijen die hun postjes zijn verloren maar huilen, zegt Peter Mertens. Geef een seintje, zo zegt sp.a-voorzitter John Crombez aan de regeringspartijen, als we het over serieuze zaken kunnen hebben. Tienduizenden mensen zijn steeds meer pensioen kwijt, elektriciteit en medicijnen zijn steeds duurder en niet voorradig, de kinderarmoede stijgt. De nagel op de kop, want waarover gaat de hetze nu eigenlijk die N-VA, Open Vld en CD&V proberen op te poken? Over het cordon sanitaire.

Dat cordon werd in 1992 vastgelegd in een resolutie. Alle partijen, het Vlaams Blok (zoals Vlaams Belang toen nog heette) uitgezonderd, keurden die goed. Ze veroordeelden het Vlaams Blok en hun xenofobe 70-puntenplan inzake immigratie wegens strijdig met de Europese Verklaring van de Rechten van de Mens. Daarom was en is het ook niet wenselijk om met het Vlaams Belang in coalitie te treden.

Ook al verloor ze bij de verkiezingen van 14 oktober flink van haar pluimen, N-VA blijft momenteel de grootste partij van Vlaanderen. Door keer op keer op de nagel van identiteit, migratie en veiligheid te kloppen is die partij mee verantwoordelijk voor het invoeren van een beleid dat heel dicht aansluit bij wat het Vlaams Blok ooit verkondigde. Zij is mee verantwoordelijk voor een sfeer van angst, wantrouwen en haat tegenover mensen met een migratieachtergrond. Door nu van een cordon rond de PVDA te spreken, willen zij van het cordon rond het Vlaams Belang af.

Dit past 100 procent in de strategie van rechts om progressieve partijen in de hoek te zetten en tegelijkertijd de banden aan te halen met extreemrechts. Vlaams Belang is hun belangrijkste medestander als het aankomt op migratiethema’s, Vlaams-nationalistische eisen en hun haat voor vakbonden en al wat progressief is. Links, samen met de vakbonden, is de grootste tegenstander van hun antisociale afbraakbeleid. Vandaar dat ook CD&V en Open Vld mee op de kar springen om de coalitie in Zelzate te veroordelen.

Als syndicalisten die kiezen voor “Samen sterk” binnen een sociale, solidaire samenleving met als prioriteit een sterke sociale zekerheid zeggen wij “gewoon doen!” aan de coalitie in Zelzate en aan haar toekomstplan en vragen we dat de partijvoorzitters van de regeringspartijen zich verder onthouden van commentaar die enkel dient om mensen bang te maken. Wij, werknemers, werklozen, gepensioneerden en jongeren weten ondertussen wat een rechts beleid inhoudt. Nog eens vijf jaar Michel-De Wever, dat is pas echt om schrik van te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden