Maandag 06/02/2023

StandpuntBart Eeckhout

Nieuwe verkiezingen zijn stilaan de meest realistische optie

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Bart Eeckhout

De toenemende bekommernis om een waardig levenseinde heeft de therapeutische hardnekkigheid bij de verzorging van terminale patiënten naar de marge verdreven. Bij de vorming van de federale regering schijnt therapeutische hardnekkigheid wel nog altijd de norm te zijn.

Hoe anders moet je de verlenging van koningswege van de informateursopdracht van de heren Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) interpreteren? Hun opdracht is compleet mislukt. Dat is niet per se hun eigen schuld.

Manmoedig hebben de informateurs geprobeerd om de twee dominante partijen PS en N-VA nader tot elkaar te brengen. Het resultaat is nul, en zal nul blijven. Een volgende koninklijke opdrachthouder, wie het ook weze, zou daar niets aan veranderen. Er is geen gemeenschappelijke grond. Vooral ontbreekt aan weerszijden de wil en het vertrouwen om die grond toch te vinden.

Weken en maanden zijn nu al verspild om het fantoom van de paars-gele regering te vangen. Maar zoals altijd bij fantomen het geval is: in werkelijkheid is er niets om na te jagen. Misschien moet het paleis een koninklijke deurwaarder aanstellen die officieel notuleert dat de partijen van Paul Magnette en Bart De Wever niet met elkaar te verzoenen zijn.

De uitwegen zijn dus nog altijd dezelfde als de dag na de verkiezingen. Ofwel wordt het een bonte regenboogcoalitie van rood, blauw, groen en oranje, ofwel wordt het niks.

Wat de informatieronde wel verhelderd heeft, is dat de weinige overblijvende opties stilaan ook dichtslibben. Een mens wordt er niet vrolijker van, maar die ‘duidelijkheid’ is er dan toch tenminste.

Een ‘gewone’ paars-groene coalitie was altijd al halsbrekend, maar intussen is ze wiskundig onmogelijk geworden, nu de PS niet meer kan rekenen op de uit de partij gezette Emir Kir. Een uitbreiding met CD&V erbij kan nog wel, maar blijft politiek even onmogelijk zolang de christendemocraten zich vastkleven aan N-VA. Die stelling hebben ze intussen zo vaak bevestigd, dat ze nog maar moeilijk te verlaten is. Varianten met cdH en/of DéFi zijn nog denkbaar, maar schrikken begrijpelijkerwijs de resterende Vlaamse partijen af.

Dat alles maakt van nieuwe verkiezingen stilaan de meest realistische optie. De kiezer opnieuw het woord geven, zou in een democratie geen reden tot schaamte mogen zijn. Maar laten we wel realistisch blijven: de kans dat er na een nieuwe stembusgang nieuwe wegen ontdekt zullen worden, is veeleer klein. Het is onvoorspelbaar hoe de kiezer zich ditmaal zal gedragen. De kans is wel aanzienlijk dat de situatie status quo blijft of dat de bestaande tendens van radicalisering zich nog doorzet. Wat doen we dan? Nog eens verkiezingen?

Dat alles maakt van de onverwachte herbenoeming van de informateurs Bouchez en Coens een belangrijk signaal. Een signaal van wanhoop en ontreddering. Het is rondjes draaien, omdat alle andere opties nog mistiger zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234